szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lehet azon vitatkozni, hogy megérdemelte-e az irodalmi Nobel-díjat Bob Dylan, de arról nincs vita, hogy jóbarátja, Patti Smith előadása a Nobel-díjátadón megmutatta, milyen ereje van Dylan-dalainak.

Azt már korábban tudni lehetett, Bob Dylan nem jelenik meg személyesen Stockholmban az irodalmi Nobel-díj átadó ceremóniáján, de Patti Smith elfogadta a felkérést, hogy ő adjon elő a gálán. Smith a Facebookján mesélte el döntése hátterét és hogy miért épp a A Hard Rain's A-Gonna Fallt adja elő Dylan-életművéből.

Először ugyanis még a díjazott bejelentése előtt kérték fel a művésznőt a gálára, és egy saját dalt játszott volna el, de amikor megtudta a hírt, hogy Bob Dylan lesz az idei Nobel-díjas, egyértelművé vált számára, hogy csakis tőle adhat elő.

"A Hard Rain's A-Gonna Fallt választottam, mert ez az egyik legszebb száma. Egyesíti a Rimbaud-ra jellemző költői nyelvet az emberi szenvedés és az azon való folytonos felülkerekedés mély megértésével."

Az előadás méltó volt Dylan-örökségéhez, sőt, Patti Smith egy ízben még meg is állt a dal közben, mivel bevallotta, borzasztóan izgul.

Bob Dylan levélben köszönte meg a díjat, amit az Egyesült Államok svédországi nagykövete olvasott fel.

"Sajnálom, hogy nem lehetek jelen személyesen, de lélekben ott vagyok" - üzente Dylan, hozzátéve, megtisztelőnek tartja, hogy ilyen rangos díjban részesül, és bekerül az irodalom óriásai közé.

A dalszerző-énekest nagy meglepetésként érte az elismerés - derült ki az Azita Raji által ismertetett beszédből, amely szerint Dylan egyáltalán nem számított a díjra, és korábban nagyjából ugyanakkora esélyét látta annak, hogy a Holdra léphet, mint annak, hogy megkapja a Nobel-díjat.

Kitért a kitüntetését övező vitára is, hogy megkaphatja-e dalszerző a díjat. Amikor Shakespeare a Hamletet írta, talán azon járt az esze, mely színészeket válogassa be a darabba és hol találhat egy koponyát - vélekedett. "Biztos vagyok abban, hogy a legmesszebb ez a gondolat állt tőle: akkor vajon ez irodalom?" - részletezte, és hozzáfűzte még, hogy köszönet illeti a díjat odaítélő Svéd Akadémiát, amiért fontolóra vette e kérdést, és "ilyen csodás választ adott rá".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Miért jutnak egyre messzebb a szárazföldön a hurrikánok?

Miért jutnak egyre messzebb a szárazföldön a hurrikánok?

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség