szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megmaradt a terrorfenyegetettség a berlini kamionos merénylet elkövetőjének lelövése után is. Merkel politikai és jogszabályi változtatásokat ígér, és vallja, "demokráciánk és emberségünk" erősebb lesz a terrornál.

Egy sor kérdést felvet a berlini terroresemény és a Milánóban lelőtt Anis Amri esete, mondta Angela Merkel. Az azonnali terrorveszély elmúlt Amri halálával, de a terrorfenyegetettség megmarad. Merkel mielőbbi gyógyulást kívánt a Milánóban megsebesült másik rendőrnek. Amrit tegnap este igazoltatták volna olasz rendőrök, amikor Alah akbaru! kiáltás kíséretében fegyvert húzott elő, és rálőtt az egyik rendőrre, aki könnyebben sebesült a karján. A másik, 29 éves, kezdő rendőr pedig lelőtte a tunéziai férfit. Amri Franciaországból érkezett Milánóba, Németországból pedig azért nem tudták kiutasítani a menedékkérőt, mert nem voltak úti okmányai.

Merkel szerint az eset valamennyi aspektusát elemezni kell, a szövetségi kormány pedig végre fogja hajtani a szükséges politikai és jogszabályi változtatásokat. Beszélt a tunéziai elnökkel is, akivel megállapodtak, a kitoloncolás mértékét fel kell gyorsítani. "Demokráciánk, jogállamiságunk, értékeink és emberiességünk jelentik az ellenmodellt a terrorizmus gyűlölettel teli világával szemben, és erősebb is lesz a terrorizmusnál" - mondta Angela Merkel. A hétfő este egy berlini karácsonyi vásáron kamionnal elkövetett tömeges gázolásban 12 ember meghalt, 56 megsebesült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!