szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CEU lehet az első nemzetközi intézmény, amely az EU-ban és az Egyesült Államokban is erősödő illiberális erőknek esik áldozatul.

Az osztrák Der Standard szerint Soros György életműve és a Nyílt Társadalom Alapítványok által propagált szellemiség az orbáni politika- és hatalomfelfogás antitézise, ezért Orbán szívből gyűlöli Sorost, és ezért akarják az európai Soros-intézmények központját, a CEU-t ellehetetleníteni. Az ezt célzó törvényjavaslat olyan szabályokat szab a felsőoktatási intézményeknek, amelyeket a CEU nem teljesít, mert külföldi finanszírozású egyetemként az "anyaországában" nincs hasonló profilú anyaintézménye. A lap hozzáteszi, a törvényt direkt a CEU-ra szabták, mert csak olyan egyetemekre vonatkozik, amelyek nem uniós országokból jönnek, így a német finanszírozású Andrássy Egyetemnek például nincs félnivalója. A javaslatban van ugyan egy kiskapu, amely szerint egy magyar-amerikai kormányközi szerződéssel tovább működhetne az egyetem, de ezzel Orbán is kormányközeli embereket ültethetne az egyetem vezetésébe. Hozzáteszik, a CEU-n számos olyan diák tanult, akik aztán hazájukban a demokrácia építésén dolgoztak.

"Már megint Magyarország, ennek soha nincs vége. Az embernek már-már az az érzése, mintha a budapesti kormány szándékosan provokálna a menekültek, segélyszervezetek, külföldi egyetemek és a nemzetközi közösség elleni támadásokkal, hogy Orbán Viktor így bizonyítsa, hogy tényleg mindent be tud venni" - írja a német Süddeutsche Zeitung a CEU elleni támadásokról. A lap megemlíti, hogy az elmúlt hetekben a civil szervezeteket fenyegették meg, a hét elején az emberi jogi egyezményt érintő tabukat döntögették, szerdán pedig a Soros György, Orbán ősellensége által finanszírozott CEU-nak mentek neki. A lap idézi a javaslat rendelkezéseit, de megjegyzi: "Orbán ezúttal lehet, hogy túlvállalta magát", mert bár a szintén antiliberális Donald Trump támogatására számít, a tudományos világ egy ilyen megbecsült tagja elleni támadás sokba kerülhet Magyarországnak.

A francia Le Monde azt írja, Orbán az elmúlt hónapokban egyre erősebben támadta a CEU-t, annak alapítóját pedig azzal vádolja, hogy az ellenzékét támogatja. "A civil szervezetek és a média elleni támadások után most az egyetemeken a sor?" - teszi fel a kérdést a lap, amely emlékeztet rá, hogy Orbán korábban a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott civil szervezeteket is támadta, amelyeket azzal vádolt, hogy több százezer migránst hoztak Európába. A Le Monde felidézi azt is, hogy az Orbánhoz, "az illiberális demokrácia szószólójához" közelállók már korábban is többször azzal vádolták a CEU-t, hogy Soros európai bástyája a liberalizmus propagálásához, valamint hogy a helyi egyetemek rovására kisajátítja az uniós támogatásokat.

Az egyetemi rangsorokat is kiadó Times Higher Education cikkének legfontosabb megállapítása, hogy a CEU lehet az első nemzetközi intézmény, amely az EU-ban és az Egyesült Államokban is erősödő illiberális erőknek esik áldozatul.

A The New York Times "'Politikai vandalizmusnak' nevezik a magyar tervet, amely a Soros-egyetem végéhez vezethet" címmel ír a témában. Megfigyelők szerint ez az intézkedés a legújabb fejlemény a háborúban, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök uralma alatt a magyar állam a szabad véleménynyilvánítás és a liberális értékek ellen indított - írják. A címben Michael Ignatieff-et, a CEU rekotorát idézik, ő nevezte politikai vandalizmusnak a történteket. A CEU-t 1991-ben alapították Soros György szülővárosában, Budapesten, nem sokkal a kommunizmus elbukása utána, Magyarország "egyenetlen" demokratikus átalakulásának idején. A CEU a társadalomtudományok fellegvárának számít, amely rendszeresen vonultat fel nemzetközileg ismert oktatókat. Emellett a különvéleményeknek is teret ad, különösen azóta, hogy 2010-ben átvette a hatalmat Orbán Viktor, az "illiberális demokrácia" kifejezés elterjesztője. Az illiberális demokrácia hívei a többség erejét a polgár- és kisebbségi jogok elé helyezik, és közkeletű állításuk szerint Soros György annak a kapitalista elitnek a része, amely a kozmopolita értékeket részesíti előnyben a nemzeti érdekekkel szemben - magyarázza olvasóinak a NYT.

A brit Guardian a CEU apropóján arról is ír, hogy Orbán Viktor "keményvonalas jobboldali" kormánya nyolc brit intézményt is azza vádol, hogy törvénytelenül működik Magyarországon. A brit lap szerint a Magyarország demokratikus átmenetét segítő CEU akadémikusok, állami és művészeti vezetők generációját nevelte ki. A CEU kivonulása nagy csapást mérne a magyar felsőoktatásra, és megkérdőjelezné Magyarország vezető szerepét a térségben. A brit lap megemlíti, hogy Orbán maga is Soros-ösztöndíjjal tanult Oxfordban, de azóta az üzletember kemény kritikusá vált, és azzal vádolja, hogy fokozza az Európát sújtó menekültválságot, miközben a háttérből mozgatja a szálakat a magyar és a globális politikában. A cikkben megszólaltatják Monica Macovei román EP-képviselőt és korábbi igazságügyi minisztert, aki a CEU-n végzett, és úgy látja, hogy az egyetemet ellehetetlenítő intézkedési terv egy nagyobb, illiberális vízióba illeszkedik. Megemlíti, hogy egy héttel korábban Oroszországban visszavonták a szentpétervári Európai Egyetem engedélyét, tehát gyakorlatilag bezáratták az intézményt. A román politikus így fogalmaz:

Putyin jogalkotói eszközökkel támadja Oroszország egyik legjobb egyetemét, majd röviddel később Orbán ugyanezt teszi az Európai Unión belül. Nem hiszem, hogy ez véletlen, inkább összehangolt terv a szabad szellem és a demokrácia elleni támadásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

Koronavírus: kétezer felett az új fertőzöttek száma, és meghalt 46 beteg

Koronavírus: kétezer felett az új fertőzöttek száma, és meghalt 46 beteg

100 ember lett koronavírusos egy esküvő után Mexikóban

100 ember lett koronavírusos egy esküvő után Mexikóban