szerző:
hvg.hu

A CEU lehet az első nemzetközi intézmény, amely az EU-ban és az Egyesült Államokban is erősödő illiberális erőknek esik áldozatul.

Az osztrák Der Standard szerint Soros György életműve és a Nyílt Társadalom Alapítványok által propagált szellemiség az orbáni politika- és hatalomfelfogás antitézise, ezért Orbán szívből gyűlöli Sorost, és ezért akarják az európai Soros-intézmények központját, a CEU-t ellehetetleníteni. Az ezt célzó törvényjavaslat olyan szabályokat szab a felsőoktatási intézményeknek, amelyeket a CEU nem teljesít, mert külföldi finanszírozású egyetemként az "anyaországában" nincs hasonló profilú anyaintézménye. A lap hozzáteszi, a törvényt direkt a CEU-ra szabták, mert csak olyan egyetemekre vonatkozik, amelyek nem uniós országokból jönnek, így a német finanszírozású Andrássy Egyetemnek például nincs félnivalója. A javaslatban van ugyan egy kiskapu, amely szerint egy magyar-amerikai kormányközi szerződéssel tovább működhetne az egyetem, de ezzel Orbán is kormányközeli embereket ültethetne az egyetem vezetésébe. Hozzáteszik, a CEU-n számos olyan diák tanult, akik aztán hazájukban a demokrácia építésén dolgoztak.

"Már megint Magyarország, ennek soha nincs vége. Az embernek már-már az az érzése, mintha a budapesti kormány szándékosan provokálna a menekültek, segélyszervezetek, külföldi egyetemek és a nemzetközi közösség elleni támadásokkal, hogy Orbán Viktor így bizonyítsa, hogy tényleg mindent be tud venni" - írja a német Süddeutsche Zeitung a CEU elleni támadásokról. A lap megemlíti, hogy az elmúlt hetekben a civil szervezeteket fenyegették meg, a hét elején az emberi jogi egyezményt érintő tabukat döntögették, szerdán pedig a Soros György, Orbán ősellensége által finanszírozott CEU-nak mentek neki. A lap idézi a javaslat rendelkezéseit, de megjegyzi: "Orbán ezúttal lehet, hogy túlvállalta magát", mert bár a szintén antiliberális Donald Trump támogatására számít, a tudományos világ egy ilyen megbecsült tagja elleni támadás sokba kerülhet Magyarországnak.

A francia Le Monde azt írja, Orbán az elmúlt hónapokban egyre erősebben támadta a CEU-t, annak alapítóját pedig azzal vádolja, hogy az ellenzékét támogatja. "A civil szervezetek és a média elleni támadások után most az egyetemeken a sor?" - teszi fel a kérdést a lap, amely emlékeztet rá, hogy Orbán korábban a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott civil szervezeteket is támadta, amelyeket azzal vádolt, hogy több százezer migránst hoztak Európába. A Le Monde felidézi azt is, hogy az Orbánhoz, "az illiberális demokrácia szószólójához" közelállók már korábban is többször azzal vádolták a CEU-t, hogy Soros európai bástyája a liberalizmus propagálásához, valamint hogy a helyi egyetemek rovására kisajátítja az uniós támogatásokat.

Az egyetemi rangsorokat is kiadó Times Higher Education cikkének legfontosabb megállapítása, hogy a CEU lehet az első nemzetközi intézmény, amely az EU-ban és az Egyesült Államokban is erősödő illiberális erőknek esik áldozatul.

A The New York Times "'Politikai vandalizmusnak' nevezik a magyar tervet, amely a Soros-egyetem végéhez vezethet" címmel ír a témában. Megfigyelők szerint ez az intézkedés a legújabb fejlemény a háborúban, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök uralma alatt a magyar állam a szabad véleménynyilvánítás és a liberális értékek ellen indított - írják. A címben Michael Ignatieff-et, a CEU rekotorát idézik, ő nevezte politikai vandalizmusnak a történteket. A CEU-t 1991-ben alapították Soros György szülővárosában, Budapesten, nem sokkal a kommunizmus elbukása utána, Magyarország "egyenetlen" demokratikus átalakulásának idején. A CEU a társadalomtudományok fellegvárának számít, amely rendszeresen vonultat fel nemzetközileg ismert oktatókat. Emellett a különvéleményeknek is teret ad, különösen azóta, hogy 2010-ben átvette a hatalmat Orbán Viktor, az "illiberális demokrácia" kifejezés elterjesztője. Az illiberális demokrácia hívei a többség erejét a polgár- és kisebbségi jogok elé helyezik, és közkeletű állításuk szerint Soros György annak a kapitalista elitnek a része, amely a kozmopolita értékeket részesíti előnyben a nemzeti érdekekkel szemben - magyarázza olvasóinak a NYT.

A brit Guardian a CEU apropóján arról is ír, hogy Orbán Viktor "keményvonalas jobboldali" kormánya nyolc brit intézményt is azza vádol, hogy törvénytelenül működik Magyarországon. A brit lap szerint a Magyarország demokratikus átmenetét segítő CEU akadémikusok, állami és művészeti vezetők generációját nevelte ki. A CEU kivonulása nagy csapást mérne a magyar felsőoktatásra, és megkérdőjelezné Magyarország vezető szerepét a térségben. A brit lap megemlíti, hogy Orbán maga is Soros-ösztöndíjjal tanult Oxfordban, de azóta az üzletember kemény kritikusá vált, és azzal vádolja, hogy fokozza az Európát sújtó menekültválságot, miközben a háttérből mozgatja a szálakat a magyar és a globális politikában. A cikkben megszólaltatják Monica Macovei román EP-képviselőt és korábbi igazságügyi minisztert, aki a CEU-n végzett, és úgy látja, hogy az egyetemet ellehetetlenítő intézkedési terv egy nagyobb, illiberális vízióba illeszkedik. Megemlíti, hogy egy héttel korábban Oroszországban visszavonták a szentpétervári Európai Egyetem engedélyét, tehát gyakorlatilag bezáratták az intézményt. A román politikus így fogalmaz:

Putyin jogalkotói eszközökkel támadja Oroszország egyik legjobb egyetemét, majd röviddel később Orbán ugyanezt teszi az Európai Unión belül. Nem hiszem, hogy ez véletlen, inkább összehangolt terv a szabad szellem és a demokrácia elleni támadásra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

Rendkívül olcsón mehetnek a gyerekek a budapesti állatkertbe

Rendkívül olcsón mehetnek a gyerekek a budapesti állatkertbe

Tarlós a választási vereségről: A Jóisten szeret engem

Tarlós a választási vereségről: A Jóisten szeret engem

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Itt is az első kihívás Karácsonynak: senki se akarja diszkontáron felújítani a Lánchidat

Itt is az első kihívás Karácsonynak: senki se akarja diszkontáron felújítani a Lánchidat

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének