szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német kancellár és szociáldemokrata kihívója is a magyar miniszterelnökre mutogatott vasárnap esti tévészereplésükön. Pedig vitatkoztak!

Angela Merkel német kancellár hibázott, amikor 2015 szeptemberében beengedte Németországba a menekülteket, mert döntésébe nem vonta be az európai partnereket - mondta a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje vasárnap este Berlinben a kormányfőjelöltek televíziós vitáján.

Martin Schulz szerint Merkel kész tények elé állította az uniós partnereket, és ez vezetett oda, hogy Orbán Viktor Magyarországa és Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa kivonja magát a felelősség alól és "cserben hagyja Németországot”, holott "sok pénzt fizetünk ezeknek az országoknak".

Angela Merkel úgy válaszolt: Martin Schulz is tudja, hogy "Orbán Viktor elvette a menetjegyeket a Budapesten lévő menekültektől és egyszer csak nem engedte, hogy elinduljanak a vonatok", és "tudtuk, hogy Magyarország nem hajlandó szolidárisan részt venni a menekültek ellátásában.”

Így szeptember 4-én este szerintr gyorsan kellett cselekedni a Magyarországon gyalog elindult menekültek ügyében, mert "semmi remény nem volt abban, hogy Orbán Viktor megváltoztatja hozzáállását" - mondta Angela Merkel.

©

A jelöltek beszéltek az iszlám vallásról is, amely Angela Merkel szerint összeegyeztethető a német alkotmánnyal. A kancellár felidézte, hogy négymillió muzulmán ember él Németországban, akik szerinte mind hozzájárulnak az ország sikeréhez, így vallásuk a német társadalom része, de csak akkor, ha az alaptörvénynek megfelelő módon gyakorolják, és vezetőik elhatárolódnak az iszlám nevében elkövetett terrortól.
Az alkotmányellenes módon működő mecsetek bezárását viszont Merkel szerint tovább kell folytatni, és fejleszteni kell a hitszónokok állami oktatását. „Az államnak tudnia kell, hogy mit prédikálnak a mecsetekben” – tette hozzá.

Martin Schulz a kancellárhoz hasonlóan úgy vélte: 3-5 százaléknyi fanatikus és radikális miatt nem szabad elítélni egy vallást, azonban meg kell akadályozni, hogy máshonnan, például Szaúd-Arábiából mecsetek finanszírozása révén "gyűlöletet exportáljanak" Németországba. A szociáldemokrata kancellárjelölt szerint "semmi keresnivalójuk" Németországban mindazoknak, akik a vallásszabadsággal visszaélve megsértenek más alkotmányos elveket, köztük a nők és férfiak egyenjogúságát.

Martin Schulz beszélt a török uniós csatlakozási tárgyalásokról is, amiket szerinte meg kell szakítani, mivel Recep Tayyip Erdogan államfő vezetésével "ellenpuccs" zajlik Törökországban. „Az Erdogan-féle Törökország nem lehet az EU tagja, mert minden határt átlépett”, ezért meg kell szakítani az EU Törökországhoz fűződő gazdasági és pénzügyi kapcsolatait is, beleértve az előcsatlakozási támogatásokat és a vámuniót – érvelt a szociáldemokrata politikus.

Angela Merkel válaszként hangsúlyozta, hogy sem ő, sem pártja soha nem akarta, hogy Törökország uniós tag legyen, de a Törökországban raboskodó német állampolgárok miatt nem szabad "becsapni az ajtót". Vagyis: napirendre ugyan lehet venni a csatlakozási tárgyalások megszakítását, de először az előcsatlakozási pénzügyi támogatást kell felfüggeszteni és gazdasági nyomást kell gyakorolni Ankarára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet

A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler