szerző:
hvg.hu

Az érintetteknél a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladást diagnosztizálták, miután pasztőrözettlen kecskesajtot fogyasztottak.

Kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos megbetegedéssel diagnosztizáltak több beteget is Szlovákiában, a betegséget egy nagykürtösi járásbeli, nem regisztrált gazdaságban előállított, pasztőrözetlen kecskesajt fogyasztása okozta - írja az Új Szó.

Összesen hat ember került a losonci és a besztercebányai kórházba, hármuknál igazolta a laboratóriumi vizsgálat a kullancsenkefalitisz jelenlétét. A többiek eredményére még várni kell – írta a lapnak közleményében a losonci Regionális Közegészségügyi Hivatal.

A kullancsenkefalitisz magas lázzal járó megbetegedés, amely a központi idegrendszert támadja. A páciens általában teljesen felgyógyul, de a betegségegyes esetekben halállal is végződhet.

A kullancsenkefalitisz kórokozója a haszonállatok véréből is belekerülhet a tejbe. A betegséget így a megfertőződött állatok tejének, illetve az ebből készült tejtermékek fogyasztásával is el lehet kapni, ha a terméket nem hőkezelték megfelelően.

(Képünk illusztráció.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!