szerző:
hvg.hu

Egyik párt, vagy pártszövetség sem tudott abszolút többséget szerezni, a baloldali és a konzervatív pártszövetség közel azonos eredményt ért el.

Történelmi mélypontra süllyedt a Svédországban meghatározó szerepet játszó szociáldemokraták támogatottsága, és az ellenzéki konzervatív nagy tömörülés, a Mérsékelt Párt is a korábbinál rosszabb eredményt ért el a vasárnapi parlamenti választáson. Az exit pollok szerint a szélsőjobbhoz közeli Svéd Demokraták 2014 után most is növelték támogatottságukat, igaz, az általuk reméltnél kisebb mértékben. A változások ellenére a svédek négyötöde még mindig a fősodorban lévő pártokra voksolt.

A két hagyományos, a bal- és jobboldali pártszövetség fej-fej mellett áll az exit pollok szerint, 39-39 százalék körüli eredményt ért el mind a szociáldemokraták, mind a mérsékeltek vezette koalíció is.

A Svéd Demokraták, akik 2014-ben 12,9 százalékon végeztek az egymásnak ellentmondó exit pollok szerint 16-19 százalék körüli eredményt értek el. Az biztos, hogy egyetlen párt, illetve pártszövetség sem nyert abszolút többséget. 

A választási kampány fő kérdése a bevándorlás ügye volt, s míg valamennyi párt a befogadás korlátozását támogatta, a Svéd Demokraták gyakorlatilag teljesen leállítanák a muszlim bevándorlók beengedését. 

A nagy nyertesek a kis pártok, a Baloldali Párt közel kétszer annyi voksot – 9,8 százalék – kapott, mint 2014-ben. Ugyancsak több voksot kaptak a kereszténydemokraták.
A 2014-ben megválasztott, 349 tagú parlamentben a kisebbségben kormányzó baloldali koalíció – ennek a Szociáldemokrata Párt, a Zöldpárt és a Baloldali Párt a tagja – 154 hellyel rendelkezik.

A voksolás este nyolc órakor ért véget, az első részeredmények éjfél körül várhatóak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!