szerző:
hvg.hu

Egyre inkább elfogadott fegyvernek számít a polgári lakosság kiéheztetése, s az év végéig több mint félmillió gyermek halhat éhen, ha a nemzetközi szervezetek nem tesznek valamit a kiskorúak megmentése érdekében.

A Save the Children nevű nemzetközi alapítvány ENSZ-adatok alapján azt közölte, hogy a világ háborús övezeteiben 4,5 millió, ötévesnél fiatalabb gyermek szorul az idén gyógykezelésre súlyos alultápláltság miatt. „Ez húsz százalékkal több, mint 2016-ban volt, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy legfeljebb minden harmadik gyermek jut el orvoshoz.  Becsléseink szerint 590 ezer gyermek halhat meg az idén a fegyverként használt éhínség miatt” – idézte a The Guardian című brit lap a jótékonysági alapítványt.

A Save the Children szerint egyre nagyobb területre terjed ki a szándékos éheztetés, a legtöbben, mintegy 300 ezren a Kongói Demokratikus Köztársaság területén halhatnak meg, de magas lesz az áldozatok száma Jemenben és Szudánban is.

A  gyermekek nagy része nem is közvetlenül az éhínség miatt hal meg, hanem azért, mert legyengült immunrendszerük nem képes ellenállni a különféle fertőző betegségeknek, a kolerának, a maláriának, vagy a tüdőgyulladásnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!