szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Luigi Patronaggio az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini ellen kezdeményezett vizsgálatot. Később egy levelet és egy pisztolygolyót kapott.

Halálos fenyegetéseket kapott a szicíliai Agrigento városának főügyésze, aki vizsgálatot kezdeményezett Matteo Salvini belügyminiszter ellen - írja az MTI az ANSA olasz hírügynökség tájékoztatása nyomán.

Az ANSA úgy tudja, Luigi Patronaggio fenyegető levelet kapott, amelyhez egy pisztolygolyót is mellékeltek.

Üzenetében az ismeretlen levélíró a Salvini ellen zajló eljárást említette. A szicíliai város vádhatósága a többi között hivatali visszaélés, a személyi szabadságtól való jogellenes megfosztás súlyos esete, s törvénytelen őrizetbe vétel címén indított vizsgálatot az olasz belügyminiszter és kabinetfőnöke ellen, mert Salvini utasítására az olasz parti őrség napokon át nem engedett le száznál több migránst a Diciotti nevű hajójáról.

Az ügyet időközben áthelyezték egy palermói ügyészségre, amelynek hatáskörében áll kormánytagok ügyében vizsgálatot folytatni.

Salvini múlt pénteken szégyennek nevezte a vizsgálatot. "Egy állami szerv vizsgálatot folytat egy másik állami szerv ügyében. Azzal a kis különbséggel, hogy ez utóbbi állami szervet megválasztották" - mondta a Liga vezetője.

©

Sergio Mattarella olasz államfő ugyanakkor megrótta Salvinit kijelentései miatt. "Az olasz jogrendszerben nincsenek megválasztott ügyészek és bírák. Legitimációjuk és tekintélyük abból a szerepből származik, amellyel az alkotmány felruházza őket. Nem a választási trendeket kell követniük, hanem a törvényt kell alkalmazniuk" - jelentette ki Mattarella az olasz parlamentben mondott beszédében. Kifejezte azt a véleményét is, hogy az állami szerveknek nem rivalizálniuk, hanem a társadalom szolgálatában kell állniuk.

Salvini azonnal reagált az elnök beszédére. "Mattarella emlékeztet minket, hogy senki sem áll a törvény felett, s ebben igaza van. Ezért a jogszabályokkal, az alkotmánnyal és az olaszokkal összhangban bezáratom a kikötőket, hogy az emberkereskedők törvénytelen üzelmei elleni küzdjek. Nyomozzatok csak ellenem, s folytassatok az eljárásokat. Én tovább fogom folytatni" - írta Twitter-üzenetében a bevándorlásellenes Liga vezetője.

Giuseppe Conte olasz kormányfő parlamenti beszédében megerősítette, hogy országa többé nem hajlandó "a migránsok korlátlan befogadására, ami közvetetten az emberkereskedelmet támogatja".

A kormányfő szerint minden uniós tagállamnak felelősséget kell vállalnia a menekültügyi kérdésben. Szerinte a parti őrség Diciotti nevű hajójának ügyében Róma teljesítette humanitárius kötelezettségeit. Ugyanez viszont nem mondható el Máltáról, folytatta Conte, aki szerint Vallettának engednie kellett volna kikötni a hajót a szigetország partjain.

A máltai vezetés visszautasította Conte kijelentéseit. "Az európai és a nemzetközi jog alapján az olasz kormány tartozott teljes felelősséggel a migránsok partraszállásáért. Málta megerősíti arra vonatkozó felhívását, hogy folytassák a nemzetközi együttműködést, s hagyjanak fel a nyilvánosságnak szánt hamis nyilatkozatokkal" - idézte a Times of Malta helyi lap internetes felülete a vallettai vezetés közleményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!