szerző:
MTI

Egyelőre három hónapra tartóztatták le.

Előzetes letartóztatásba helyezte az észak-lengyelországi Koszalinban működő kerületi bíróság hétfőn a városban működő, öt tizenéves lány halálának színterévé vált szabadulószoba üzemeltetőjét. A nap folyamán a hatóságok újabb hasonló szórakozóhelyek bezárását rendelték el országszerte. A 28 éves vállalkozót három hónapra tartóztatták le, az ügyészség a „gázrobbanás veszélyének tudatos előidézésével” gyanúsítja őt, valamint azzal, hogy szándékolatlanul öt 15 éves lány halálát okozta. Ha bűnösnek találják, akár 8 év börtönt is kaphat.

A férfi ügyvédjei szerint védencük a pénteki tűzvész után lelkileg összeomlott, a kihallgatási jegyzőkönyvben is az a vallomása szerepel, miszerint „saját életét is odaadná, ha a tragédia nem történt volna meg”.

Vasárnap kihallgatták a szabadulószoba egyik alkalmazottját, aki maga is megsérült a tűzben. A férfi folyamatosan beszélt a helyiségben bezárt lányokkal, kamerán keresztül látta őket, és ők is beszélhettek vele. Miután észlelte, hogy a fűtésre használt egyik palackból gáz szivárog, megpróbálta elzárni azt, de tűz ütött ki, amelytől megégett, és amely lehetetlenné tette a szabadulószoba kinyitását. A sérült férfi ekkor kiszaladt az utcára, és arra kérte a járókelőket, hogy hívjanak segítséget.

A tűzoltóság egyik tisztségviselője elmondta, hogy Lengyelországban nem léteznek külön, a szabadulószobákra vonatkozó biztonsági előírások, érvényben vannak viszont a nyilvános épületekre vonatkozó tűzvédelmi szabályok, amelyek betartásáért a szórakozóhelyek esetében az őket üzemeltető vállalkozók a felelősek.

Az illetékes hatóságok a hétvégén megkezdték az összes - több mint ezer - lengyelországi szabadulószoba biztonságának ellenőrzését. Vasárnap estig 325 helyiséget vizsgálták meg, súlyos hiányosságok miatt 26-ot be is zártak. A hétfői nap folyamán a média több vajdaságból jelentette, hogy ott újabb szórakozóhelyeket zártak be.

Az áldozatokat csütörtökön temetik el. A közös gyászszertartás költségeit a város vállalja magára, az öt lányt egymás mellett helyezik örök nyugalomra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Drágul a benzin és a gázolaj

Drágul a benzin és a gázolaj

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab

Sorra mondja le az előadásait Kern András

Sorra mondja le az előadásait Kern András

Színházba, cirkuszba, koncertre vinné a gyerekeket a kormány

Színházba, cirkuszba, koncertre vinné a gyerekeket a kormány

Mitől lesz férfiasan tökéletes?

Mitől lesz férfiasan tökéletes?