szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Christchurchben a támadók a pénteki ima idején nyitottak tüzet két mecsetben. Négy embert már őrizetbe vettek, de lehetnek még társaik. A halálos áldozatok mellett még legalább 40-en megsebesültek. Közben egy másik város vasútállomásán bombákkal teli, elhagyott táskákat találtak a rendőrök, a szerkezeteket hatástalanították.

Két mecsetnél összesen legalább 49 ember vesztette életét, és további mintegy 20 megsérült, amikor fegyveresek nyitottak tüzet az új-zélandi Christchurchben. A sérültek számát később pontosították, akkor már 39-ről, egyes források pedig 40-ről írtak. Az első hírügynökségi jelentések szerint a szemtanúk az állították, egy katonai egyenruhába öltözött férfi belépett az egyik mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani, ezután embereket lehetett látni, amint kiszaladnak az utcára. Mások fekete ruhás tettesről beszéltek a BBC szerint. Ők azt látták, a gyilkos a férfiak imahelye felé tartott, ott kezdett el lövöldözni. Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott az imahelyen. Kiderült, hogy egy bangladesi krikettcsapat is a helyszínre tartott, de még nem szálltak le a buszról, így közülük senkinek sem esett baja. Nem sokkal ezután egy másik - viszonylag közel, néhány kilométerre lévő - christchurch-i mecsetben történt lövöldözésről is hírt adtak.

A várost azonnal zárlat alá vette a rendőrség, felszólították a lakosságot, hogy maradjon zárt helyen. Hamarosan bejelentették, hogy négy gyanúsítottat (három férfit és egy nőt) letartóztattak, városszerte több autóban pedig robbanószerkezeteket találtak, ezeket hatástalanították. Az egyik tettesről kiderült, hogy ausztrál, így az ottani hatóságokat is bevonták az ügy felderítésébe. Ausztrália kormányfője később azt nyilatkozta: ez egy szélsőjobboldali támadás volt. Az egyik őrizetbe vett embert később elengedték. Ugyan volt nála fegyver, és a helyszínen tartózkodott a támadás idején, de a rendőrség szerint nem volt köze az akcióhoz.

Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjéről. A fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre.
©

Egy másik elkövetőről azonnal kiderült: élőben közvetítette a Facebookon a támadást. A rendőrség ezért azonnal felszólította a felhasználókat, hogy ne osszák meg a felvételeket. Az Otago Daily Times sem tette ezt meg, írásából kiderül azonban, hogy egy 17 perces közvetítésről van szó, amelyből kiderül: a támadók több fegyvert vitt magával az autójában (azokon a híradások szerint muszlimok elleni támadásokban részt vett emberek nevei voltak olvashatók), majd kiszállt a mecsetnél, és már az ajtóban gyilkolni kezdett. Többször újra is töltötte a fegyverét. Kitervelt akció volt, amelyről ő maga is posztolt a Facebookon, nem is titkolva kilétét. Az épület elhagyása után az utcán is tüzet nyitott, noha konkrét célpontja mintha nem lett volna. Ezt követően nagy sebességgel hajtott el a helyszínről, de a rendőrök nem sokkal később elfogták:

Jacinda Arden új-zélandi kormányfő szerint ez az ország történelmének egyik legsötétebb napja. Egyben azt hangsúlyozta: az áldozatok, érintettek közül sokan bevándorlők, de Új-Zéland az ő hazájuk, "Ők mi vagyunk":

Mindeközben Új-Zéland másik részén, Auckland városában bombákkal teli, elhagyott hátizsákokat találtak a rendőrök a Britomart vasútállomás közelében. Két táskáról van szó, a bennük talált szerkezeteket a hatóság hatástalanította. Azt nem tudni, hogy az esetnek köze lehet-e a Christchurchben történt lövöldözéshez.

A történtek után Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Új-Zéland főkormányzójának. "Magyarország népe nevében és a magam részéről is ezúton szeretnék őszinte részvétet nyilvánítani az áldozatok családtagjainak és barátainak, Új-Zéland valamennyi polgárának" - írta az államfő. Hozzátette: e nehéz órákban mindnyájan együtt érzünk azokkal, akik az értelmetlen terrortámadásban elveszített szeretteiket gyászolják. Lélekben ott vagyunk velük, és osztozunk fájdalmukban, a merénylet sérültjeinek pedig mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánunk - írta Áder János részvéttáviratában.

Ausztráliában azóta félárbócra eresztették a zászlókat:

Az egyik támadóról, Brenton Tarrantról azóta kiderült: két éve tervezte már a mészárlást, és a norvég tömeggyilkos tette adta a fő inspirációt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Mikor jelenik meg végre tényleg a "jövő mobilja"?

Mikor jelenik meg végre tényleg a "jövő mobilja"?

Kijevben nem hiszik el, hogy Orbán mindjárt tankra ül, és elfoglalja a Kárpátalját

Kijevben nem hiszik el, hogy Orbán mindjárt tankra ül, és elfoglalja a Kárpátalját

Két évig biztosan pörög még az építőipar, és talán már a kisvállalkozók is labdába rúghatnak

Két évig biztosan pörög még az építőipar, és talán már a kisvállalkozók is labdába rúghatnak

Meglepődtek a búvárok, amikor jóféle söröket találtak a 133 éve elsüllyedt luxushajón – most "újrafőzték" őket

Meglepődtek a búvárok, amikor jóféle söröket találtak a 133 éve elsüllyedt luxushajón – most "újrafőzték" őket

A Mesterterv

A Mesterterv

Az amerikai nagykövettel nyitják meg a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviseletet

Az amerikai nagykövettel nyitják meg a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviseletet