szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Carrie Lam hongkongi kormányzó közölte, bár bízik abban, hogy a városállam képes lesz önmaga megoldani hónapok óta tartó válságát, nem zárja ki a kínai hadsereg beavatkozásának a lehetőségét.

Tüntetések Hongkongban
Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!
Friss cikkek a témában

Jelenleg úgy vélem, hogy magunknak kell megtalálnunk a megoldást. A pekingi központi kormányzat is így véli, ha viszont nagyon rosszra fordul a helyzet, akkor semmilyen megoldást nem lehet kizárni, ha azt akarjuk, hogy Hongkongnak legyen egy második esélye – mondta keddi sajtótájékoztatóján Carrie Lam.

A kormányzó hozzátette, egyelőre nem tudja megmondani, milyen körülmények között dönt a városállam vezetése különleges lépések, egyebek mellett a központi kormányzat segítségül hívásáról.

Lam egy nappal azután szólalt meg, hogy a kínai hadsereg első alkalommal közvetlenül is figyelmeztetést intézett a hongkongi tüntetőkhöz. Ez akkor történt, amikor vasárnap a tüntetők egy része lézervetőkkel világította meg a kínai hadsereg Hongkongban lévő egyik laktanyájának falát és ablakait.

A Nagy-Britanniától 1995-ben Kínához visszakerült Hongkongban a kínai-brit alku értelmében átmenetileg széles körű autonómiát élvezhet a lakosság. A helyiek ennek az autonómiának a megnyirbálásától tartottak akkor, amikor a hongkongi törvényhozás elé került az a kiadatási törvény, amely szerint Kínának is át lehet adni a városállamban elfogott bűnelkövetőket. A hongkongiak attól féltek, ez a törvény a pekingi kormányt bíráló ellenzékiekre is vonatkozhat, ezért tüntetéseket kezdeményeztek, hogy elérjék a javaslat visszavonását. Ez végül megtörtént, ám a radikalizálódott tüntetők nem hagytak fel a tüntetésekkel.

(Deutsche Welle)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pécs önállóan szervezne színházfesztivált a POSZT helyett

Pécs önállóan szervezne színházfesztivált a POSZT helyett

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad