szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zavargásokba torkollottak vasárnap a hongkongi demonstrációk, miután a demokratikus jogaik megtartása mellett tüntetők megtámadták a közintézményeket, valamint a kínai befektetőkhöz köthető üzleteket. Sok bolt vasárnap sem nyitott ki.

Tüntetések Hongkongban
Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!
Friss cikkek a témában

A BBC beszámolója szerint a rendőrök vízágyúkkal, könnygázzal és gumibotokkal zavarták szét a tüntetőket, s letépték a maszkot azokról, akiket őrizetbe vettek. A vasárnapi megmozdulásokat részben éppen amiatt szervezték, hogy a Kína-párti kormányzó kezdeményezésére a hatóságok megtiltották, hogy a felvonulók az arcukat eltakarva menjenek az utcára.

A tüntetések első óráit viszonylag nyugalom jellemezte, a rendőrök addig nem avatkoztak közbe, amíg a tüntetők békésen vonultak, s azt ismételgették kórusban: „Hongkong ellenáll”. Az esti órákban azonban a felüljárókat megszálló rendőrök könnygázt vetettek be, és szemtanúk szerint több rendőr meglehetősen durván lépett fel.

Kishíján lincselés is történt: miután egy idősebb férfi állítólag szándékosan behajtott a tüntetők közé, a felvonulók kirángatták az autójából. Az életét valószínűleg az mentette meg, hogy a tűzoltók gyorsan kimentették őt az ellenséges tömegből.

A tüntetések június óta tartanak, s annak ellenére nem ért véget a tiltakozási hullám, hogy a kormányzó visszavonta az első demonstrációkat kiváltó kiadatási törvényt. A korábban brit gyarmatként kormányzott  Hongkong ugyan Kínához tartozik, ám a városállam polgárai átmenetileg több demokratikus jogot élvezhetnek, mint a világ legnépesebb országának többi polgára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt