szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tüntetők újra összecsaptak a rendőrökkel.

Tüntetések Hongkongban
Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!
Friss cikkek a témában

Kormányellenes tüntetők megtámadták a Hszinhua kínai állami hírügynökség hongkongi irodáját szombaton; a rendőrség könnygázt vetett be a tiltakozókkal szemben. Tüntetők egy csoportja betörte az iroda üvegajtaját és ablakait, graffitivel fújta le, vörös festékkel öntötte le az épületet, és tüzet gyújtott az előcsarnokban.

A kínai érdekeltségek a hongkongi tiltakozók elsődleges célpontjai. A tüntetők Hongkong jogainak megnyirbálásával vádolják a pekingi kormányt.

A metropolisz 1997-ben került vissza Nagy-Britanniától Kínához, és az egy ország, két rendszer elve alapján széles körű jogokat élvez. Azonban Peking az elmúlt időszakban egyre szorosabbra fogta a pórázt Hongkong körül. A rendőrség közleményében arról számolt be, hogy a tüntetők boltokat rongáltak meg, gyújtogattak, és szögekkel szórták fel az utakat, veszélyeztetve a közlekedés biztonságát. Többeket előállítottak.

A szombati tiltakozás kiindulópontja a Viktória park volt, ahol ezrek gyűltek össze. A rendőrség könnygázzal oszlatta fel az engedéllyel nem rendelkező tüntetést, mire a demonstrálók a környékbeli bevásárlóutcák felé vették az irányt. A tüntetők - esetenként focikapukból, telefonfülkékből emelt - égő barikádokkal igyekeztek akadályozni a rohamrendőrség előrenyomulását. A megmozdulás résztvevői közül sokan maszkot viseltek, annak ellenére, hogy a kormány betiltotta azt.

Hongkongban már öt hónapja tart az a tüntetéshullám, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
240 millióból készülnek a vadászati világkiállítás szobrai és az agancskapu

240 millióból készülnek a vadászati világkiállítás szobrai és az agancskapu

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Ennél menőbb oltópontot nehéz elképzelni

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi