szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Édouard Philippe kabinetjének lemondását az elnöki hivatal jelentette be. A miniszterelnök lehetséges utódját ma megnevezhetik.

Lemondott hivataláról az Édouard Philippe vezette francia kormány – jelentette be pénteken a francia elnöki hivatal Párizsban.

A francia hagyományok szerint a miniszterelnök lemondása nem feltétlenül jelent visszavonulást, van, amikor csupán a kormány átalakítását készíti elő, és ugyanaz a személy vezeti a következő kabinetet is. A Le Monde információi szerint az átalakítás megállja a helyét, de Philippe helyét egy másik politikus veheti át, akit még ma megneveznek.

Philippe lemondása összefügghet azzal, hogy a vasárnapi helyhatósági választáson Emmanuel Macron elnök En Marche nevű reformpártja vereségeket szenvedett, és jelentősen megerősödtek a zöldek. Az ennek ellenére nem valószínű, hogy a kormányban szerepet kapna a párt.

Emmanuel Macron államfő egyébként is új irányt jelentett be, és elnökségének hátralévő két évét a koronavírus következményeinek kezelésére kívánja szánni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kinyílik a magyarok pénztárcája, ha a háziállatokról van szó

Kinyílik a magyarok pénztárcája, ha a háziállatokról van szó

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna

Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben

Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben