szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országban kéthetes szükségállapotot hirdettek a kedd esti katasztrófa után.

Emelkedett a Bejrútban kedd este történt robbanások halálos áldozatainak száma: a libanoni egészségügyi miniszter közlése szerint

a katasztrófa után 135 elhunytat találtak, a sérültek száma ötezerre emelkedett. Többtucatnyi embert eltűntként tartanak nyilván.

Több mint kétszázezer ember vált földönfutóvá, miután a hatalmas erejű detonációban az otthonuk megsemmisült.

A libanoni kormányzat azt is bejelentette, hogy kéthetes szükségállapotot hirdetett az országban: a katonai hatóságokat azonnali hatállyal különleges biztonsági jogkörökkel ruházták fel.

Azt is közölték, hogy házi őrizet alá helyeztetnek meg nem nevezett számú kikötői illetékest, amíg kivizsgálják, hogyan robbanhatott fel a kikötőben évek óta tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát. Kászán Ueidat államügyész utasította a biztonsági hivatalokat, hogy azonnal kezdjék meg a nyomozást és a dokumentumok összegyűjtését a kikötőben tárolt anyagokról, valamint állítsák össze a tárolásért, a hangár karbantartásáért és őrzéséért felelős személyek névsorát.

Társadalmi robbanást hozhat Libanonban a bejrúti óriásdetonáció

Felfoghatatlan erejű volt a Bejrút kikötőjét és belvárosának egy részét romba döntő keddi robbanás, s biztosra vehető, hogy a katasztrófa tovább mélyíti az egyszer a térség legnyugodtabb államának számító Libanon súlyos belpolitikai és gazdasági válságát.

A robbanás lökéshulláma, amely 3,3-as erősségű földrengésnek felelt meg, számos épületet lerombolt a kikötő térségében és több kilométernyi körben súlyosan megrongálta a házakat.

A robbanásban a vizsgálat első eredményei szerint 21 francia állampolgár is megsérült. A párizsi ügyészség „nem szándékos testi sértés” címén szerdán vizsgálatot indított a bejrúti robbanások ügyében. A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön Bejrútba utazik, ahol találkozik Michel Aún libanoni elnökkel és Haszán Diáb kormányfővel.

Egymillió euróval segít Magyarország

A robbanások a magyar nagykövetség épületét is megrongálták, álmennyezetek szakadtak le és betört több ablak – tudatta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Később Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár azt közölte, hogy a magyar kormány egymillió euróval segíti meg Libanont.

Szerda este a külgazdasági és külügyminiszter tett közzé nyilatkozatot Libanonnal kapcsolatban. Szijjártó Péter közölte, hogy telefonon beszélt libanoni kollégájával, Charbel Vahbával, és kifejezte együttérzését a történtek miatt. Jelezte, hogy a magyar kormány a Maronita Katolikus Egyháznak küldi az egymillió eurót gyorssegélyként, hogy segíteni tudjanak a rászoruló családoknak. Abban maradtak, hogy ha már látják az újjáépítés során felmerülő szükségleteket, akkor újra jelentkeznek, hogy egyeztetni tudjanak a további segítségnyújtásról.

Gyűjtésbe kezdett az UNICEF

Több ország is ajánlott már fel pénzügyi, humanitárius vagy technikai segítséget a közel-keleti államot, az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF azonban további adománygyűjtésbe kezdett. A szervezet a helyszínen együtt dolgozik a libanoni állami szervekkel és a partnerekkel, hogy a lehető leggyorsabban segítséget nyújthasson a bajba jutott gyerekeknek és családjaiknak, valamint az értük dolgozó túlterhelt egészségügyi személyzetnek. Ivóvizet juttattak a kikötői dolgozóknak, és már elkezdődött a traumatizált gyerekek pszichológiai ellátása, valamint a kikötőben maradt, még használható gyógyszerek kimentése.

A szervezet jelezte: a koronavírus amúgy is hatalmas terhelés alatt tartotta a helyi egészségügyi rendszert, az orvosok, ápolók fáradtak, a kórházak túlterheltek, az ország gazdasága a robbanás előtt is rossz állapotban volt.

Bejrút a pusztító robbanás után: megrázó képek

Augusztus 4-én délután két óriási robbanás rázta meg Libanon fővárosának, Bejrútnak a kikötőjét. Az első információk alapján egy tűzijátékraktár kapott lángra, ezt követően robbant fel a szomszédos épület, ahol több ezer tonna lefoglalt ammónium-nitrátot tároltak. A libanoni hatóságok száznál több halottról és négyezer sérültről adtak hírt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Európai Szuperkupa: 2100 Bayern-szurkoló utazna Budapestre

Európai Szuperkupa: 2100 Bayern-szurkoló utazna Budapestre

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások