szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kovács Zoltán szerint ezzel a Helsingin Sanomat nemcsak a miniszterelnököt, hanem a magyar embereket is megsértette.

Diktátorok viselkedéséről és pszichológiájáról írt hosszú cikket a legnagyobb finn napilap. A Helsingin Sanomat „Nárcizmus, pénz és az akadályok elhárulása – ezzel magyarázzák a kutatók a diktátorok évtizedes ragaszkodását a hatalomhoz” című írásában olyan példákat hoz fel egymás mellett, mint Aljakszandr Lukasenka, Joszif Sztálin, Szaddám Huszein és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A cikkre a Twitteren hamar megérkezett Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár reakciója. A politikus botrányosnak nevezte az írás hangnemét, különösen annak a fényében, hogy a Helsingin Sanomat „megkezdte a finn médiapiac felvásárlását, mellyel félmonopóliumot érne el”.

Kovács arra is emlékeztetett mindenkit, hogy Orbán Viktor volt az, aki 1989-ben, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén a szovjet csapatok kivonását követelte Magyarországról.

Ilyen kijelentésekkel a Helsingin Sanomat nemcsak a miniszterelnököt, hanem a magyar embereket is megsértette”

– tette hozzá.

Kovács arra is rámutatott, hogy különösen furcsa a diktátor kifejezés egy olyan országtól, ahol „gyakori az etnikai profilalkotás, nem tilos a horogkereszt nyilvános ábrázolása, nincs alkotmánybíróság stb.”. A felsorolással az államtitkár valószínűleg arra utalt, hogy nem ez az első alkalom, amikor a magyar kormány vitába keveredik a finnekkel.

Amikor tavaly az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország keményen fellépett a jogállamiságot be nem tartó tagállamokkal szemben és Magyarország meghallgatását is indítványozta a tanácsban, az Origo külön cikksorozatban emlékeztette olvasóit arra, hogy Finnországban nem is olyan jó az élet, mint azt sokan gondolják.

A Helsingin Sanomat cikkére nemcsak Kovács, hanem Magyarország helsinki nagykövete is reagált. Urkuti György nyilvános – finn nyelvű – Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „a népirtás és a miniszterelnök egy csoportba való elhelyezése annyira abszurd, megalázó és sértő, hogy azt kell mondanom: nevetségessé tette magát az újság”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd hvg360

Finn miniszterelnök: Senki nem támadja Orbánt, csak az országért aggódunk

Finnország tölti be az EU soros elnökségét, Antti Rinne szociáldemokrata miniszterelnök pedig Magyarországra érkezett hétfőn, ahol megbeszélései mellett interjút adott a hvg.hu-nak. Rinne és a finn elnökség egyik legfontosabb célkitűzése, hogy jogállami kritériumokhoz kössék az EU-s pénzeket, ugyanis szerinte az a legfontosabb, hogy megőrizzék az unió közös értékeit. „Ha valamelyik tagállamban sorozatosan megsértenék a közösség alapértékekeit, akkor mód nyílna arra, hogy megvágják az uniós támogatásokat” – mondta az interjúban.

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó