szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Hiába tiltották meg a tüntetést, több tízezren voltak az utcákon Minszkben és más fehérorosz városokban.

A hatóságok figyelmeztetése ellenére ismét több tízezer ember vonult az utcákra Minszkben, hogy  Aljakszandr Lukasenka elnök távozását követeljék.

Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivista, a Vjaszna nevű emberi jogi szervezet vezetője szerint a résztvevők száma meghaladta a 100 ezret.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint a hatóságok páncélozott járművekkel vonultak ki, és több embert is őrizetbe vettek. A hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy maradjanak otthon, és ne vegyenek részt az ellenzék által "Az egység menete" névre keresztelt felvonuláson.

Minszken kívül is voltak tiltakozások. Grodno városából egy tiltakozó által feltöltött videón az látható, hogy egyenruhások rohanják le a tüntetőket, és könnygáz bevetéséről is érkeztek hírek.

A Vjaszna nevű civil szervezete szerint Minszkben legkevesebb száz embert vettek őrizetbe a rendőrök, a tudomásukra jutott őrizetbe vételek száma országosan a 200-at is meghaladja.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint a fővárosban többen megsérültek, amikor a rendőrség oszlatni kezdte a tüntetőket az egyik állami traktorgyárnál.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt, aki augusztusban kénytelen volt elhagyni hazáját, Litvániából azt üzente a tiltakozóknak, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni. "Emlékezzetek: együtt erősek vagyunk" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben

Motorosok haltak meg egy Dusnoknál történt balesetben

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában