szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagy erőkkel vonult fel a rendőrség Minszkben szerdán a sok ezer tüntetővel szemben, sokan megsérülhettek az éjjel.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök úgy tette le a hivatali esküt szerdán, hogy azt előre be sem jelentették. A ceremónia televíziós közvetítése is elmaradt, holott azt törvény írja elő.

Fehéroroszország fővárosának, Minszknek belvárosát viszont hiába zárták le előre, a választást az ellenzék szerint elcsaló elnök ellen ismét ezrek vonultak utcára.

A tüntetők már napközben gyülekezni kezdtek kisebb csoportokban, a Reuters szerint legalább három egyetem előtt lehetett kisebb demonstrációkkal találkozni.

A délután már élőláncokkal és a forgalom megbénításával tiltakozó tömeg ellen könnygázzal és vízágyúkkal vonultak fel a rohamrendőrök. Később a The Guardian szerint már villanógránátokat is bevetettek. Éjjelre számos összecsapás történt a rendőrök és a tüntetők között.

Sokakat próbáltak őrizetbe venni, dulakodva a társaikat védő többi demonstrálóval. Sokan megsérültek, állítólag lövéseket is lehetett hallani.

Az első hivatalos számok szerint az éjjel 10 embert vettek őrizetbe. Civilek közel 260-ig jutottak a számolással. Csütörtökön a minszki belügyminisztérium azt közölte, hogy 364 embert állítottak elő.

A fővároson kívül Hrodnában, Homelben, Bariszavban és más településeken is őrizetbe vettek tiltakozókat.

Nem tudni, hogy pontosan hányan sebesültek meg a rendőrök és a Lukasenka lemondását követelő tömeg összecsapásai közben. Számos felvétel kering ugyanakkor az interneten a hatóságok brutális fellépéséről. Ennek nem egyszer látszólag nem is tüntetők estek áldozatul.

Belaruszban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok közel 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok egy időben könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Újabb óriástüntetést tartottak Fehéroroszországban, Lukasenka fia már Moszkvában

Fehéroroszországban folytatódnak az augusztus 9-ei elnökválasztás miatti tömegtüntetések, vasárnap is több tízezren vonultak fel Minszkben és más városokban, hogy követeljék Aljakszandr Lukasenka államfő távozását. Szombaton is volt tüntetés, akkor a tiltakozó asszonyok közül több százat őrizetbe vettek, elvittek egy 73 dédnagymamát, Nyina Bahinszkaját is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden rekordot megdöntött a használt autók adásvétele

Minden rekordot megdöntött a használt autók adásvétele

Aki francia iPhone-t vesz, az kap mellé fülhallgatót

Aki francia iPhone-t vesz, az kap mellé fülhallgatót

Robbanás történt Kispesten egy autószerelő műhelyben

Robbanás történt Kispesten egy autószerelő műhelyben