szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia elnökről csütörtökön derült ki, hogy fertőzött. Lázas, fáradt és szárazon köhög, de intézi az ország ügyeit.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírussal előző nap diagnosztizált Emmanuel Macron pénteken jelezte, hogy jól van, továbbra is "intézi az ország ügyeit", de a tünetek miatt "kissé lassabb" tempóban. A francia elnök egyben arra kérte a franciákat, hogy legyenek elővigyázatosak, mert a járvány ismét erősödik.

A mobiltelefonjával rögzített és a közösségi oldalakra feltöltött háromperces felvételen a köztársasági elnök elmondta, hogy c. Megígérte, hogy mindennap be fog számolni a betegsége alakulásáról.

"Egy kissé lelassulva dolgozom, de a prioritást élvező ügyekkel továbbra is foglalkozom" – mondta a francia elnök, példaként említve az egészségügyi krízist és a Brexitet. "Továbbra is vigyázzanak!" – mondta Emmanuel Macron, aki csütörtök este elhagyta a párizsi Elysée-palotát, és a fővároshoz közeli Versailles-ban, a La Lanterne hivatalos elnöki rezidenciára ment, ahol "elkülönülve dolgozik", legalább karácsonyig. Felesége, Brigitte Macron, akinek negatív lett a koronavírus-tesztje, az Elysée-palotában maradt.

"Én vigyázok. Betartom az óvintézkedéseket, a távolságot, maszkot viselek, kézfertőtlenítőt használok rendszeresen. És mindezek ellenére elkaptam a vírust, talán egy olyan pillanatban, amikor nem figyeltem, egy olyan pillanatban, amikor nem volt szerencsém, de hát ez van" – ismerte el a francia elnök.

Emmanuel Macronnál csütörtökre virradó éjjel jelentkeztek először a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség, a Covid-19 tünetei, néhány órával az után, hogy az elnöki hivatalban a kormánytöbbség vezetőit munkavacsorán látta vendégül. Az asztal körül a kormány által ajánlott hat főnél többen foglaltak helyet, és a megbeszélés az éjszakai kijárási tilalom este 8 órai életbe lépése után ért véget, amit bírált az ellenzék. A vacsoravendégek közül eddig senki nem jelezte, hogy elkapta a vírust.

Az elnök megerősítette, hogy a hivatala minden olyan kontaktszemélyt felhívott csütörtökön, akivel a tünetek megjelenése előtti 48 órában találkozott, mindenki karanténba vonult és mindenkit tesztelnek. Arra is emlékeztetett, hogy a napi esetszám ismét emelkedésnek indult Franciaországban, csütörtökön meghaladta a 18 ezret. A pozitív tesztek aránya viszont tovább csökkent 6,1 százalékra, és a kórházban ápolt súlyos betegek száma is napról napra csökken, jelenleg 2800-an vannak intenzív osztályon.

"Tegnap pozitív lett a tesztem, ami annak a bizonyítéka, hogy a vírus tényleg mindenkit elérhet. Ezt azért mondom, mert én különösen védve vagyok" – hangsúlyozta Emmanuel Macron. "Nincs ok arra normál esetben, hogy a betegségem rosszra forduljon, de egészségügyi ellenőrzés alatt állok, és teljesen átláthatóan beszámolok az állapotomról" – ígérte meg.

Kormányzati források szerint Emmanuel Macron feltehetően az európai állam- és kormányfők csütörtöki és pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján fertőződött meg, ahol mintegy húsz órát töltött tárgyalásokkal, beleértve az éjszakát is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

A szakemberek szerint a harmadik hullámban sokkal több gyermek betegszik meg Magyarországon

A szakemberek szerint a harmadik hullámban sokkal több gyermek betegszik meg Magyarországon

Radar360: A beoltottaknak Amerika lassan a korlátlan lehetőségek hazája

Radar360: A beoltottaknak Amerika lassan a korlátlan lehetőségek hazája