szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Slavoj Žižek szlovén filozófus Donald Trump mellett hozta fel példaként Demeter Szilárd szövegét.

Slavoj Žižek szlovén filozófus az amerikai radikális baloldali Jacobin című lapban közölt évértékelőjében azon elmélkedik, hogy a koronavírus-járvány mennyiben változtatja meg a világot. Szerinte vagy visszatér a liberális gazdaság és politika modell, vagy akár átalakulásra változásokra is lehetőséget nyújt. Ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy számos távol-keleti ország a gazdaság erőteljes állami kontrollja miatt jobban kezelte a válságot.

Az Egyesült Államokban Joe Biden győzelmével kapcsolatban megjegyzi, hogy bár ő is a globális nagytőke képviselője, mégis a normalitást képviseli a trumpi politikával szemben. Trump ugyanis korrodálta az életünket „a nyilvános beszéd vulgarizálásával”.

A szlovén filozófus a vulgarizálódás másik példájaként a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, Demeter Szilárdnak a nagy botrányt kiváltó szavait idézi, melyben  Soros Györgyöt „liberális Führernek” nevezte, Európát pedig „Soros György gázkamrájának”, ahol „a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni”.

Žižek szerint bár valószínűleg maga Demeter „retorikai túlzásnak” nevezné szavait, ez azonban nem változtat azon, a mélyen antiszemita nézőponton, ami Soros és Hitler összehasonlításából következik. "Sorost egy szintre helyezi Hitlerrel, azt állítva, hogy a Soros által támogatott multikulturális nyitott társadalom nem csak épp olyan veszélyes, mint a holokauszt és a rasszizmus, de még ennél is veszélyesebb az „európai lét” szempontjából."

Demeter a botrány hatására egyébként visszavonta az Origón megjelent cikkét.

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Az utóbbi időben veszített befolyásából Demeter Szilárd, ezért is próbálhatott még Orbán Viktornál is nagyobbat sorosozni.

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Azok a ronda alakok, akik közé a világ minden kincséért sem akarnánk tartozni, meggyilkolnak minket azzal, hogy kizárnának saját undok társaságukból, és ez pont olyan, mint zsidónak lenni a gázkamrában. Ha jól értjük, ezt akarta mondani a PIM főigazgatója, vagy még ezt sem. Vélemény.

Seres László: Sorostalanság

Soros Györgyöt természetesen lehet bírálni, de nem úgy, ahogy azt a NER vezető kultúrfunkcionáriusa tette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Ausztria is beszállhat az orosz koronavírus elleni vakcina gyártásába

Ausztria is beszállhat az orosz koronavírus elleni vakcina gyártásába

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat