szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook-oldalát is törölte a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója.

A Magyar Nemzethez eljuttatott közleményben jelezte Demeter Szilárd, hogy visszavonta az Origón szombaton megjelent írását, amelyben egyebek mellett azt írta, hogy Soros György „a liberális Führer”, Európa pedig az ő gázkamrája.

A miniszteri biztos, aki egyben a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, most úgy fogalmazott: „Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm.”

Hozzátette még:

Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. – A közeljövőben ehhez tartom magam.”

Demeter Facebook-oldala már nem elérhető, cikkünk megjelenésekor az Origón azonban még olvasható az írása, amelyet elítélt többek között a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (az ő közleményükre reagált is a múzeumigazgató), az Egységes Magyar Izraelita Hitközséget (EMIH) vezető Köves SlomóIzrael budapesti nagykövetsége, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság és az American Jewish Committee is.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök és a Demokratikus Kolíció jelezte: Demeter kirúgását várják. Ha a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője megtarthatja a pozícióit, az szerintük azt jelenti, hogy a kormány egyetért a soraival.

Megkérdeztük a miniszterelnököt, a Demetert miniszteri biztossá kinevező emberierőforrás-minisztert, az igazságügyi minisztert és a köztársasági elnököt, hogy mit gondolnak a sorosozós-gázkamrázós írásról. Egyelőre egyikük hivatalától sem kaptunk választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?

Szeretne úgy kinézni a valóságban, mint filterekkel felturbózott fotóján?

Nyáron rendeznék meg az Ünnepi Könyvhetet, ősszel a Könyvfesztivált

Nyáron rendeznék meg az Ünnepi Könyvhetet, ősszel a Könyvfesztivált