szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelenleg Írországban a legmagasabb az egymillió főre eső fertőzések aránya világszerte. Egyes szakértők szerint ez a karácsony előtti enyhítések következménye.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az országban december elején oldották fel az addig hat héten át érvényben lévő szinte teljes lezárást, akkor ott volt a legalacsonyabb a fertőzések aránya az Európai Unióban. A hónap közepétől azonban meglódultak a fertőzöttségi adatok. Mostanra az ország hétnapos gördülő átlaga 1394 eset egymillió főre vetítve. Ugyanez az adat az Egyesült Királyságban 810, Portugáliában 753, az Egyesült Államokban 653, Németországban pedig 248 – írta a The Guardian, megjegyezve:

december 12-én minden egymillió írre 52,31 fertőzött jutott, míg január 10-én már 1322,92.

Az országban az elmúlt hét napban 46 ezer ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. Ez több, mint ahány fertőzöttet március és október között összesen regisztráltak.

A brit lapnak nyilatkozó társadalomtudós, Seán L’Estrange, a University College Dublin munkatársa a kormányt tette felelőssé a járvány elszabadulása miatt. Szerinte az ország vezetése hibázott, amikor feloldotta a korlátozásokat az ünnepek előtt, és késlekedett az újabb intézkedések bevezetésével, pedig már december 10-én emelkedésnek indult a fertőzöttek száma.

Az ír kormány döntése értelmében a családok találkozhattak karácsonykor, kinyíltak az éttermek és a gasztropubok. Eközben megjelent az országban az Angliában azonosított, hatékonyabban fertőző vírusvariáns, ami berobbantotta a terjedést.

Az elmúlt napokban nyilvántartásba vett fertőzöttek 45 százalékának szervezetében már ezt a változatot mutatták ki, míg január 3-án még csak a fertőzések 25 százalékát okozta. Még két héttel korábban mindössze 9 százalék megfertőzéséért volt felelős.

A Worldometers.info szerint az igazolt fertőzöttek száma Írországban a járvány kezdete óta 152 539, az elhunytaké 2352.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten