Tetszett a cikk?

Oroszország sok városában tüntettek szombat délután a Németországból való visszatérése után múlt vasárnap azonnal őrizetbe vett ellenzéki, Alekszej Navalnij mellett, s a rendőröknek nem sikerült megakadályozniuk, hogy Moszkva belvárosában is összegyűljenek az ellenzékiek. Pedig azt egyenruhások sorra viszik el a demonstrálókat, országszerte már több mint ezer embert vettek őrizetbe. A letartóztatottak között van Navalnij felesége, Julija Navalnaja is.

Moszkva, Szentpétervár, Krasznodar, Jekatyerinburg, Ufa, Irkutszk, Novoszibirszk, Vlagyivosztok – csak néhány oroszországi város azok közül, ahol utcára vonultak a felfüggesztett börtönbüntetés szabályainak megsértése miatt 30 napos elzárásra ítélt Alekszej Navalnij hívei.  A legtöbben Moszkvában vannak, ahol mintegy 40 ezren tüntetnek Navalnij mellett.

A tüntetéseket minden városban helyi idő szerint 14 órára hirdették meg, így Szibériában, ahol több tízezren vonultak fel a szigorú tiltás ellenére, már véget értek a demonstrációk. Tomszkban – ahol tavaly augusztusban vélhetően az orosz titkosszolgálat emberei novicsok idegméreggel követtek el merényletet Navalnij ellen – ugyancsak volt felvonulás, ott mintegy kétezren tüntettek az ellenzéki mellett. A legtávolabbi szibériai városban, Vlagyivosztokban – ahol már este van – helyi idő szerint 18 órára zavartab szét a karhatalom a többezer tüntetőt.  

©

WC-kefe-forradalom

A tiltakozók közül sokan WC-kefét vittek magukkal – ezzel arra utaltak, hogy hazatérte után Navanij közzétette azt a videót, amelyben bemutatta Vlagyimir Putyin orosz elnök 400 milliárd forintnyi összegbe kerülő fekete-tengeri minikirályságát, ahol csak egy WC-kefe negyed millió forintot kóstált – s az ellenzékiek végül megtöltötték a belvárosi Puskin-teret. A központi tér elfoglalása után a moszkvaiak „Szabadságot” „Mondj le” Engedjétek el”, illetve Egy mindenkiért, mindenki egyért” "Putyin tolvaj" – jelszavakat kiáltozva elindultak a Kreml felé.  

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Nem kellett sokáig várni arra, hogy megindítsa ellentámadását Vlagyimir Putyin ellen a Berlinből Oroszországba hazatért, és azonnal harminc napos elzárásra ítélt Alekszej Navalnij. A vasárnap őrizetbe vett ellenzéki blogger azt állítja, az orosz elnök 400 milliárd forintnak megfelelő minivárost építtetett magának a Fekete-tenger partján.

A rendőrök – akik már jó előre figyelmeztették a polgárokat, hogy nem engedélyezik a koronavírus-járvány miatt elrendelt gyülekezési tilalomba ütköző demonstrációkat – minden településen közbeléptek és tömegesen vitték el az ellenzékieket. Jekatyerinburgban – ahol mínusz 30 fokot mérnek – összecsapás is kitört a tüntetők és a rendőrök között, az ellenzékiek hógolyókkal és füstgránátokkal vették célba az egyenruhásokat.

©

A hangadók ellen

A rendőrök a jelek szerint a szervezőket, illetve a hangadókat igyekeznek elvinni, Moszkvában már gyakorlatilag a Navalnij által alapított korrupcióellenes alapítvány teljes vezetését őrizetbe vették. A letartóztatottak között van Navalnij felesége, Julija Navalnaja is. A hatóságok valószínűleg a távközlést is zavarják, hogy megakadályozzák a kapcsolattartást: több telefontársaság szolgáltatása akadozik Moszkvában és nehéz elérni a tüntetők közti egyeztetés egyik fő platformjának számító Twitter mikroblogot is.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Több mint hatvan oroszországi városban vonulnak szombaton az utcára azok a tüntetők, akik a múlt vasárnap hazatért és azonnal őrizetbe vett ellenzéki korrupcióellenes blogger, Alekszej Navalnij szabadon bocsátását követelik. A hatóságok és Navalnijék is elszántak: a rendőrség az engedély nélküli tüntetések megakadályozását helyezte kilátásába, az ellenzékiek pedig ellenállást ígérnek. A tapasztalatok alapján komoly összetűzésekre és tömeges letartóztatásokra lehet számítani.

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen