Tetszett a cikk?

Nem kellett sokáig várni arra, hogy megindítsa ellentámadását Vlagyimir Putyin ellen a Berlinből Oroszországba hazatért, és azonnal harminc napos elzárásra ítélt Alekszej Navalnij. A vasárnap őrizetbe vett ellenzéki blogger azt állítja, az orosz elnök 400 milliárd forintnak megfelelő minivárost építtetett magának a Fekete-tenger partján.

Navalnij szerint az Oroszország déli részén, a Fekete-tenger partján található Praskovejevka birtok területe 39-szer nagyobb, mint Monacóé és a földterület, valamint az ott található épületek összértéke eléri a 100 milliárd rubelt. „Ez nem egy nyaraló, vagy egy rezidencia. Ez egy egész város, vagy talán egy kis királyság” – mondta a birtokot bemutató videójában Navalnij, aki korábban is tett közzé hasonló videókat az orosz politikai elit tagjairól, köztük Dmitrij Medvegyev egykori államfőről és miniszterelnökről. A felvételeken egy hatalmas krémszínű palota látható, amelynek alagsorában egy korcsolyapálya, egy színházterem, egy edzőterem, egy táncterem, egy kaszinó is megtalálható. A videó készítőinek segített az épület egyik építője is, aki részletesen elmesélte, hogyan néz ki a belső berendezés.

A mindenható FSZB

Navalnij és munkatársai nyomozása szerint a telek hivatalosan az orosz titkosszolgálat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tulajdonában van, s a területet az ingatlanokat tulajdonló vállalat bérli egy 2068-ig érvényes szerződés alapján. A blogger szerint az ingatlan nincs hivatalosan Putyin nevén, ám ő a valódi tulajdonos, és azok a bizalmasai adták össze a pénzt, akik hasznot húztak a 2000 óta hatalom lévő politikus országlásából. „Putyin barátai, akik jogot kaptak Putyintól, hogy mindent ellophassanak, amit csak akarnak, hálásak az államfőnek. De le is adtak a pénzből, és összegyűjtöttek 100 milliárd rubelt, amelyből felépítették főnökük palotáját” – mondta a blogger. A videót a közzététel utáni első órában már több mint egymillióan nézték meg. Navalnij azt állítja, hogy állításait hivatalos iratok, egyebek mellett tulajdoni lapok támasztják alá. A blogger egyébként részletesen ismertette Putyin előéletét is, s beszélt arról, hogy igyekezett megszedni magát drezdai KGB-ügynökként, majd a szentpétervári polgármesteri hivatal külügyekért felelős csinovnyikja. Érdekes fejlemény, hogy Navalnijt beengedték az egykori NDK államrendőrségének (Stasi) németországi archívumába is, ami megerősíti, hogy a német kormány támogatja Putyin legismertebb oroszországi bírálóját. 

Navalnij annak ellenére adta közre legújabb videóját, hogy több eljárás is érvényben van ellene, s akár több évre is börtönbe kerülhet. Rács mögé zárhatják azért, mert németországi gyógykezelésének idején – amire azért volt szükség, mert vélhetően az FSZB ügynökei tavaly augusztus 20-án novicsok nevű idegméreggel megmérgezték őt a szibériai Tomszkban – nem jelentkezett havonta kétszer az orosz rendőrségen. De folyamatban van ellene egy eljárás azért is, mert a vádak szerint elsikkasztotta az általa vezetett korrupcióellenes alapítványnak átutal külföldi pénzeket, s feljelentette őt egy második világháborús veterán is, aki szerint Navalnij egy nyilatkozatában megsértette őt. (A veterán támogatásáról biztosította a Putyin elnöki hatalmának 2034-ig tartó meghosszabbítását lehetővé tévő tavalyi alkotmányos népszavazást, és ezért Navalnij árulónak nevezte őt.)

Bár a nyugati államok Navalnij szabadon bocsátását követelték, Moszkva nem hajlandó elengedni az ellenzéki vezetőt, és a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt is közölte, aggasztónak tartja, hogy a börtönbe zárt blogger szombatra tüntetést hívott össze Moszkvába. „Ez az ügy teljes egészében belügynek számít és senkit sem fogunk hagyni beleszólni” – mondta a szóvivő.

Nagygyűlés szombaton Moszkvában

Moszkvában és a többi oroszországi nagyárosban gyülekezési tilalom van érvényben a koronavírus-járvány miatt, s az ellenzékiek is arra számítanak, hogy a rendőrség igyekszik majd megakadályozni a tüntetést és sorra őrizetbe fogja venni a szervezőket. Az orosz fővárosban utoljára 2019 nyarán voltak komoly ellenzéki tüntetések, a szervező akkor is Navalnij volt, s a demonstrációkat azért rendezték meg, mert a hatalom nem engedte indulni a helyhatósági választásokon az ellenzéki jelöltek jó részét. A rendőrség 2019-ben is tömeges őrizetbevételekkel igyekezett megtörni az ellenzék kitartását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Az orosz ellenzéki politikus vasárnap este érkezett vissza Moszkvába Berlinből, ahol megmérgezése óta lábadozott. Azonnal őrizetbe vették, egy rendőrörsre vitték, ahol megtartották a bírósági meghallgatását, és már el is ítélték.

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Már Szputnyikkal is kiváltható a szlovén karantén

Már Szputnyikkal is kiváltható a szlovén karantén

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat