szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz elnök hétfőn tagadta, hogy bármi köze lenne a Navalnij ellenzéki aktivista által bemutatott, a Fekete-tenger partján álló palotához.

Tagadja Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy köze lenne ahhoz a Fekete-tengernél lévő kastélyhoz, amelyet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapata mutatott be. „Semmi, amire ott (a filmben) rámutattak nem a tulajdonom, és nem volt sem az én tulajdonom, sem a rokonaim tulajdona. Soha” – mondta Putyin hétfőn egy diákokkal közösen megtartott találkozón.

Munkatársai azután tettek közzé videót a komplexumról, hogy Navalnijt őrizetbe vették és harminc nap elzárásra ítélték, miután Berlinből Moszkvába érkezett. A filmben az óriási, becsléseik szerint nagyjából 400 milliárd forintnak megfelelő összegből épült épületet a legmélyebb részletekig bemutatják.

A videóban látható Praskovejevka birtok megközelítőleg 39-szer nagyobb, mint Monaco, az épületek összértéke pedig 100 milliárd rubel. „Ez nem egy nyaraló, vagy egy rezidencia. Ez egy egész város, vagy talán egy kis királyság” – mondta Navalnij a videóban. A felvételeken látható hatalmas palota alagsorában korcsolyapálya, színházterem, edzőterem, táncterem, valamint kaszinó is található.

Az ellenzéki politikus és csapata kinyomozta, hogy a birtok hivatalosan az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tulajdonában van, így közvetlenül tényleg nem köthető Putyinhoz. Navalnij szerint azonban egyértelmű, hogy a 2000 óta hatalmon lévő elnöké a palota, és azok adták össze rá neki a pénzt, akik sokat köszönhetnek neki.

Navalnij január 17-én tért vissza Oroszországba, ahol már a repülőtéren őrizetbe vették, majd rövid tárgyalást követően 30 nap elzárásra ítélték, mondván, megsértette a felfüggesztett börtönbüntetésre vonatkozó szabályokat: nem jelentkezett meghatározott időközöként személyesen a rendőrségen, ugyanis egy berlini klinikán lábadozott, miután augusztusban Szibériában, feltehetően novicsok idegméreggel mérgezték meg az FSZB ügynökei.

Az ellenzéki politikus mellett szombaton országszerte több tízezren tüntettek, akik közül több százat vertek össze és vittek el a rendőrök. A demonstrálók és Navalnij mellett kiállt a nyugati társadalom: Prágában, Varsóban és Tallinban is tüntettek Putyin rendszere ellen, az Európai Unió tagországai pedig elítélték az aktivista elleni eljárást.

(Kiemelt képünkön orosz rohamrendőrök láthatóak a szombati tüntetésen.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Oroszország több száz városában és kisebb településén vonultak utcára ellenzéki tüntetők, hogy a múlt vasárnapi hazatérése után azonnal őrizetbe vett és 30 napos elzárásra ítélt Alekszej Navalnij szabadon bocsátását követeljék. A legtöbben, mintegy 40 ezren, Moszkvában gyűltek össze és több városban komoly összetűzések alakultak ki a gyülekezési tilalmat megsértő tüntetők és a durván fellépő rendőrök között.

Németh András Világ

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Oroszország sok városában tüntettek szombat délután a Németországból való visszatérése után múlt vasárnap azonnal őrizetbe vett ellenzéki, Alekszej Navalnij mellett, s a rendőröknek nem sikerült megakadályozniuk, hogy Moszkva belvárosában is összegyűljenek az ellenzékiek. Pedig azt egyenruhások sorra viszik el a demonstrálókat, országszerte már több mint ezer embert vettek őrizetbe. A letartóztatottak között van Navalnij felesége, Julija Navalnaja is.

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Megvan a használatbavételi engedély, szeptemberben nyithat az új budapesti pláza

Megvan a használatbavételi engedély, szeptemberben nyithat az új budapesti pláza

Új finanszírozási rendszer jöhet ősztől az egyetemeken

Új finanszírozási rendszer jöhet ősztől az egyetemeken