szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz titkosszolgálat egyik ügynöke maga mondta el Alekszej Navalnijnak a megmérgezése részleteit, egy megdöbbentően amatőr lebukással.

Alekszej Navalnij kiderítette, hogyan mérgezték meg – írta meg a CNN. Az orosz ellenzéki politikus a Bellingcat oknyomozó újságírói hálózat és a CNN segítségével tudta meg, miként juttatták a szervezetébe a novicsok nevű idegmérget:

az egyik alsónadrágjának belsejébe csempészték be.

Onnan pedig, amint elkezdett izzadni, a bőrén át felszívódott a szer.

Adja magát a kérdés: honnan származik az információ? Erre a válasz olyan, amit elsőre elhinni is nehéz, hogy nem egy gyenge kémfilm forgatókönyvéből származik:

Navalnij egy titkosszolgálati vezetőnek kiadva magát felhívta a megmérgezésére küldött ügynököt, aki elmondott neki mindent.

Navalnij most Németországban lábadozik – hogy pontosan hol, azt titokban tartják –, onnan hívta fel Konsztantin Kudrjavcevet, a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) azt az ügynökét, akiről az oknyomozók már kiderítették, hogy a mérgezés után a helyszínre, Tomszkba küldték a nyomokat eltüntetni. A telefonját úgy álcázták, hogy Kudrjavcev azt lássa, az FSZB központjából kap hívást. Navalnij pedigaz FSZB egyik vezetőjeként mutatkozott be, majd információkat kért arról, hogy mi történt, miért nem sikerült a merénylet. Kudrjavcev egy 45 perces beszélgetésben magyarázta el neki a részleteket.

A hibát a merénylő szerint ott követték el, hogy hagyták, hogy a repülő, amelyen Navalnij rosszul lett, kényszerleszállást hajtson végre. Ha nem engedik ezt, akkor a levegőben meghalt volna a politikus. Azt is elárulta: még valamivel több mérget is adtak, mint a halálos adag.

Navalnij augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították, ahonnan később Berlinbe vitték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél