szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz külügyminisztérium közleménye szerint kongói nagykövetük egy ENSZ-konvoj elleni támadásban vesztette életét.

Ismeretlenek támadtak rá az ENSZ egyik konvojára, a támadásban életét vesztette Olaszország kongói nagykövete is – jelentette be hétfőn az olasz külügyminisztérium. A minisztérium közleménye szerint a rajtaütés a kelet-kongói Goma városánál történt, célja pedig emberrablás, illetve túszejtés lehetett.

Az olasz fél a nagyköveten kívül egy halottat említ, aki a nemzetközi sajtó értesülései szerint a nagykövetet kísérő, szintén olasz katonai rendőr lehet. Azonban a kongói média szerint a nagyköveten kívül hárman vesztették életüket, egyikük a sofőrje volt.

Eltérő információk keringenek viszont arról, hogy a nagykövet az ENSZ melyik konvojában utazott. Az olasz külügyminisztérium szerint a nagykövet az ENSZ kongói stabilizációs missziójának (MONOSCO) autójában ült, azonban a kongói média azt állítja, hogy a Világélelmezési Program (WFP) menetoszlopában.

Luca Attanasio olasz nagykövetet a támadás után életveszélyes sebesülésekkel szállították az ENSZ helyi kórházába, ahol órákon belül belehalt sérüléseibe – írja a The Guardian. Luigi di Maio olasz külügyminiszter Brüsszelben, az uniós külügyminiszteri tanácskozáson tájékoztatta kollégáit a történtekről, majd hazautazott. Mint mondta, a támadás körülményei egyelőre ismeretlenek.

Attanasio 2017 óta volt a Kongói Demokratikus Köztársaságban misszióvezető, 2019-ben kapta meg nagyköveti megbízását. Támadói kilétét azért fedi – egyelőre – homály, mert Kongó területén, illetve Ruanda és Uganda határvidékén több fegyveres milícia is járőrözik, bármelyikük felelős lehet a támadásért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője

Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője

Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra