szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Olaszországban két, Spanyolországban három gyilkosság elkövetésével vádolt szerbiai magyar férfi mindent megtett annak elkerülésére, hogy elszállítsák cellájából a hétfői tárgyalás helyszínére.

Az Olaszországban és Spanyolországban összesen öt gyilkosság elkövetésével megvádolt magyar gyökerű, szabadkai születésű férfi, szerb állampolgárságú Fehér Norbert öt embert sebesített meg a spanyolországi Duenas börtönében, amikor kísérletet tettek rá, hogy átszállítsák a Zaragoza megyei Zuerába, ahol három gyilkosságért áll bíróság elé - erről a La Comarca nevű lap oldala számolt be.

A most 40 éves Fehér 2017-ben az olaszországi Emilia-Romagna tartományban két gyilkosságot hajtott végre: egy éppen kirabolt bár neki ellenszegülő tulajdonosát lőtte le, majd a tartományi őrség egy tagját ölte meg. Utóbb az olasz hatóságok egy 2015-ös gyilkossággal is összefüggésbe hozták Fehért, legalábbis a bárban használt fegyver azonos volt a korábban használttal. A férfinek már korábban is meggyűlt a baja a hatóságokkal, sőt eleve Szerbiából is azután menekült el, hogy körözték. Az olaszoknál azonban az Igor Vaclavic álnevet használta, a hírlapok "Igor, az orosz"-nak kezdték hívni.

Fehér ezt követően hosszú ideig bujkált a hatóságok elől, vidéken, lakatlan épületekben húzódott meg, végül Spanyolországba szökött, ahol 2017 decemberében egy farm tulajdonosára és egy kovácsra támadt, mindkettőt megsebesítette. A riadóztatott polgárőrök közül kettőt agyonlőtt. A hatóságok ezek mellett még egy gazda megölésével is megvádolták.

A spanyol hatóságok nem adták ki Fehért az olaszoknak (akik ettől függetlenül távollétében életfogytiglani börtönre ítélték az emiliai bűntényekért), a gyilkosságokért és tiltott fegyverviselésért 2020 februárjában 21 évre ítélték a terueli megyei bíróságon. A most Zaragoza megyében folytatódó per előtt készültek elszállítani cellájából Fehért, aki a kísérők érkezésekor a spanyol újságcikk szerint egyértelművé tette, hogy ellen fog állni, "leszedi", aki a cellájába lép. Ő maga "páncélba" öltözött, sok réteg ruhát vett fel, amit újságokkal bélelt ki. A börtönőrökre, kísérőkre rátámadt, volt, akit a vizesblokkból szerzett csempékkel igyekezett megszúrni és megsebesítette őket. Volt, akinek az ujja tört el, másnak a könyöke sérült meg. Öt embert vittek kórházba, állapotuk nem súlyos.

Végül sikerült kiszedni a cellából Fehért, és egy különleges egység elszállította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!