szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Asot Pasinján azt mondta, készen áll a cserére.

Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök utasítást adott, hogy ajánlják fel Azerbajdzsánnak túszként a fiát, Asotot a Hegyi-Karabah területéért vívott tavalyi háborúban foglyul ejtett örmény katonák helyett.

Utasítottam az illetékes szerveinket, hogy hivatalosan javasoljuk az azerbajdzsáni félnek, hogy a fiam kész túszként Bakuba menni a foglyaink helyett”

– mondta a politikus az ország északnyugati részén fekvő Sirak tartomány egyik településén, ahol híveivel találkozott.

Egy nappal korábban Szerzs Szargszján, a köztársaság harmadik államfője bírálta Pasinjánt amiért azt mondta: a fogságban lévő örmény katonáknak még egy-két hónapot várniuk kellhet kiszabadulásukra. Szargszján erre reagálva kezdeményezte, hogy a kormányfő fiát cseréljék be az örmény hadifoglyokra.

Asot Pasinján a Facebook-oldalán azt írta, hogy készen áll ilyen cserére.

Az örmények nem az azeri túlerő, hanem az oroszok miatt vesztettek a karabahi háborúban

Eddig három győztese és egy vesztese van a karabahi harcoknak. A posztszovjet térségben több állam is akad, amely attól tart, hogy az azeri-örmény összecsapások tanulságai számukra is kedvezőtlen következményekkel járhatnak.

Az Azerbajdzsántól korábban egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben tavaly szeptember 27-én kiújultak a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel szerzi vissza a hivatalosan mindvégig azeri területnek számító Hegyi-Karabahot, és sikerült is jelentős területeket visszafoglalnia.

Az örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök novemberben állapodott meg a szeptember végén kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. Az egyezmény értelmében Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, korábban megszállt járást, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. A Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók vették át a demarkációs vonal és a tűzszüneti vonal mentén.

Örményországban már hetekig tömegtüntetéseken követelték a hegyi-karabahi vereségért felelőssé tett Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását. A kormányfő újévi üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az embereknek meg kell barátkozniuk az új helyzettel, és óva intett a felfordulástól és pániktól országában, de a feszültség nem csillapodott.

Idén márciusban több száz ellenzéki tüntető vett körül kormányépületeket Jerevánban, hogy lemondásra kényszerítsék az örmény miniszterelnököt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!