szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Svéd kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy érdemes lenne megkérdőjelezni az állítást, amely szerint a mezőgazdaság az üvegházhatású gázok egyik fő kibocsátója.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint a mezőgazdaság az egyik fő felelőse a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának, ami a klímaváltozás egyik legfőbb „motorja”; ezt az iparágat teszik felelőssé a kibocsátások negyedéért. Ezt kérdőjelezik meg a Linköpingi Egyetem kutatói a legújabb tanulmányukban. Szerintük a szakértők egy fontos szempontot korábban kihagytak: márpedig azt, hogy a növénytermesztés során jelentős mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg termések.

A tudósok úgy vélik, hogy a mezőgazdaság kibocsátására vonatkozó állítás egy olyan paradigma, amit soha senki nem kérdőjelezett meg, pedig lehet, hogy kellene: „Tény, hogy a szenet megkötik a növények, és közben oxigént is termelnek, csakúgy, mint a fák, miközben nőnek. Ezt a pozitív hatást azonban az IPCC számításai nem vették figyelembe. Csak azt az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, ami negatív hatással van az éghajlatra. Ugyanez a helyzet azokkal a bevett módszerekkel, amelyekkel az üvegházhatásúgáz-kibocsátás mérjük” – mutat rá Per Frankelius, a tanulmány egyik szerzője.

A svéd kutatók azt is kiemelték, hogy például a növényekkel és növénytermesztéssel összefüggésben számolt szén-dioxid-kibocsátás a láncnak már következő lépéseiben keletkezik, amikor már feldolgozzák őket. Ezt pedig szerintük nem szerencsés „összemosni” a mezőgazdaság egészével. Példaként említették a gabonákat, amelyekből tavaly 2,7 milliárd tonnát termeltek világszerte. Ez a mennyiség a fotoszintézis révén 1 milliárd tonna szenet, 3,8 milliárd tonnányi szén-dioxidot köt meg.

A tudósok szerint már csak azért is fontos, hogy a politikusok és a döntéshozók átfogó képpel rendelkezzenek a mezőgazdaság klímaváltozásban betöltött szerepéről, hogy hosszú távon a megfelelő szabályokat hozzák. Azt természetesen nem kérdőjelezik meg a kutatók, hogy a mezőgazdaság igenis kibocsát káros, üvegházhatású gázokat, és fontos, hogy ezt fenntartható módon csökkentsük.

Dobos Emese Zhvg

Nálunk is terem a szuperélelmiszer, ne vegyen avokádót és chiamagot

Szabó Adrienn dietetikus most megjelent könyvében azt mutatja be, hogy minden külföldi szuperélelmiszernek megvan a hazai megfelelője. Arról beszélgettünk a szakemberrel, hogy a fenntartható, egészséges és környezetbarát étkezés nem mindig fedik egymást, hogy miért vette fel a harcot a bloggerekkel és influencerekkel, és hogy miért evett – kis túlzással – egy hétig jégcsapretket.

Donald Trump szerint ő virágoztatta fel a NASA-t

Donald Trump szerint ő virágoztatta fel a NASA-t

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Schobert Norbert csak 18 éven felülieket engedne regisztrálni a Facebookon

Schobert Norbert csak 18 éven felülieket engedne regisztrálni a Facebookon