szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kevesebb mint 250 felnőtt példány él már csak.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat bemutató Vörös listáján az északi simabálna állapotát súlyosan veszélyeztetetté változtatták: ez az utolsó fázis a kihalás előtt – írta a Guardian.

A bálnapopuláció csökkenéséhez több ok is vezetett: egyfelől a bálnavadászoknak alapból könnyű célpontnak minősülnek a lassú mozgású bálnák, de a különböző hajók propellerei is gyakran megsértik őket.

A klímaváltozás is hozzátett ahhoz, hogy az északi simabálnák mostanra a kihalás szélére sodródtak: az 1990-es évek óta a Maine-öböl vize – ahol a leginkább táplálkoznak – háromszor gyorsabban melegedett, mint a világ óceánjai.

Bár az amerikai és kanadai kormányok korlátozták a régióban, hogy milyen gyorsan mehetnek a csónakok a bálnák érekében, ez rajtuk nem sokat segített, mert hűvösebb vizek felé vették az irányt, hogy táplálékot találjanak. A melegebb vizekben ugyanis nehezebben találnak táplálékot, emiatt pedig a kutatók megfigyelése szerint egyre kevesebb utódot hoztak a világra.

Továbbá a klímaváltozás miatt elszaporodtak a térségben a homárok is, ami miatt a halászok is ezek felé a vizek felé vették az irányt – a bálnák pedig gyakran elpusztultak vagy súlyosan megsérültek a hálóikba gabalyodva.