szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Faültetés, szélenergia, rövid szállítás és szennyvíztisztítás: 30 millió fontos befektetésből indított el a BrewDog egy programot, hogy elmondhassák: övék a világ első karbonnegatív söre.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

„A kormányok teljesen alkalmatlannak mutatkoztak a környezeti problémák megoldására, ezért magunk fogtunk hozzá. A mi szén-dioxidunk, a mi sarunk! Nekünk kell megoldanunk ezt a problémát: az egész iparágnak példát akarunk mutatni ezzel” – mondta James Watt, a BrewDog sörmulti egyik alapító atyja a Forbesnak. Hozzátette még: „Alvajárók vagyunk és a szikla szélén állunk. Ha nem nézünk szembe a szén-dioxid-problémával, akkor katasztrófa lesz az eredmény” – hangsúlyozta.

Mit jelentett ez a gyakorlatban? Először a világ egyik legnevesebb környezetvédelmi szakértőjével, Mike Berners-Lee-vel felmérették a BrewDog ökológiai lábnyomát, majd a tanácsai alapján azután hozzáláttak az eltüntetéséhez. Eddig összesen 30 millió fontot fektettek abba, hogy környezettudatossá váljon a BrewDog sörbiznisze.

Tavaly a skót cég 67951 tonna szén-dioxiddal terhelte meg a légkört. A szakértők által kidolgozott program végrehajtásával viszont kétszer annyi szén-dioxidot vonnak majd ki a levegőből mint amennyit kibocsátanak – így lesznek nemcsak karbonsemlegesek, de karbonnegatívak.

A zöld program megvalósításának első lépéseként a Skót-felföldön hatalmas területet vásároltak, amelyre egymillió fát ültetnek; számítások szerint ez ellensúlyozza környezetkárosító működésüket. Átszervezik továbbá a sörözők ellátásának logisztikáját, hogy a szállító járműveknek jóval rövidebb távot kelljen csak befutni. Pubjaik energiaellátását a jövőben szélenergia biztosítja majd, és a szennyvíz tisztítása révén is csökkenteni tudják a sörözés környezetkárosító hatásait.

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Sokan nem viseltek maszkot a szombati FTC-UTE meccsen

Sokan nem viseltek maszkot a szombati FTC-UTE meccsen

Simán hozta a rangadót a Fradi

Simán hozta a rangadót a Fradi