szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre inkább úgy tűnik, tényleg nem fognak fákat kivágni a Hajógyári-szigeten.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét, a hatóság pedig ezt követően megszüntette az engedélyezési eljárást – írta közösségi oldalán a WWF Hungary.

����Most van vége! Visszavonták az engedélykérelmet a Hajógyári-sziget ügyében. ���� Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2020....

Közzétette: WWF Hungary – 2020. szeptember 24., csütörtök

A kormány korábban úgy döntött, hogy a sziget árvízvédelmi rendszerét 628 millió forintért építik ki, ez 15,3 hektár ligeterdő pusztulásával járt volna. Még tavaly rendelkeztek arról, hogy a Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia is a Hajógyári-szigeten kap helyet. Idén július végén azonban, miután Óbuda és a főváros vezetése is jelezte, ez nem lesz jó nekik, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy nem támogatnak semmilyen beruházást, amelyre az önkormányzat nem bólint rá, így a Hajógyárin sem fognak építkezni. A kajakozóknak Sukorón és Velencén jelöltek ki hat telket Budapest helyett.

Csakhogy szeptember 22-én Karácsony Gergely főpolgármester azt írta: hiába ígérte a miniszter a fejlesztés leállítását, a projekt előkészítése folytatódott. Gulyás erre úgy válaszolt, hogy „a főpolgármester szellemekkel harcol”, nem fog semmi sem épülni a szigeten. Mint most kiderült, az engedélykérelmet egy nappal ez után vonták vissza.

„Jó döntést hozott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mert a Hajógyári-sziget árhullámoktól való bevédése nemcsak a sziget természeti értékeire lett volna káros, de összességében fokozta volna Budapest árvízi kockázatát is. A 21. század környezeti kríziseinek közepén ilyen árvízvédelmi kezelés már nem fogadható el” – nyilatkozta Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője.

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást

Üdülőterületet is kap kastéllyal a Mathias Corvinus Collegium Révfülöpön

Üdülőterületet is kap kastéllyal a Mathias Corvinus Collegium Révfülöpön