szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fesztivál helyett garázskoncertek jönnek - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón. Az ágazat 5,2 milliárdos támogatást kap, a pénzről a Magyar Turisztikai Ügynökség dönt. Kiderült az is, hamarosan közzéteszi az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy augusztus 1-től mennyiért teszteli a külföldről hazatérőket az Országos Mentőszolgálat.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A járványügyi helyzet elemzésével kezdett a kormány szerdán - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Értékelésük szerint Magyarország egyike azoknak, amely a legsikeresebben kezelte a vírushelyzetet, ám ez csak részsiker, a második hullám ugyanis közeleg, sok helyen már el is indult.

Itthon a helyzet stagnál, a legtöbb környező és más európai országban viszont kézzelfoghatóan romlott. A jó hír, hogy Horvátországban az elmúlt 9 napban csökkent az esetszám.

Ezek után a kormány az operatív törzs véleménye alapján úgy döntött, nem változtat a hazai járványügyi szabályokon, hogy a második hullám megfékezhető legyen és el tudják kezdeni a tanévet szeptember 1-el.

Éppen ezért

a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat augusztus 15. után fenntartják

- jelentette be Gulyás, ami azt jelenti, augusztus 15. után sem lehet semmilyen fesztivált tartani. Eddig csak a tűzijáték és más augusztus 20-i programok lefújásáról döntött a kormány. Egyelőre szeptemberig tart a tiltás, annál tovább nem látnak, az 500 fő alatti rendezvényeket meg lehet tartani.

Gulyás elmondta azt is, a védekezés csak akkor eredményes, ha az emberek többsége betartja a szabályokat, a maszkviselés és védőtávolság megtartása fontos - tette hozzá.

A zenészek garázskoncerteket tarthatnak, erre egy 5,2 milliárdos támogatási csomagot fogadott el a kormány. A pályázat felvételeit közzéteszik majd, a programot a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le.

A Magyar Postánál csak Európai Bizottsági hozzájárulással lehet emelni a béreket, ezért a kormány levélben kért erre engedélyt.

Gulyás elmondta azt is, a Hajógyári szigeten semmilyen beruházást nem támogat a kormány, mert azt az önkormányzat nem tartja indokoltnak. A Kovács Katalin Sportközpontnak keresnek másik helyet, a Velencei tó az egyik lehetséges új helyszín.

Az épülő Fradi pálya melletti kézicsarnokot a kormány Ferencváros tulajdonába adja.

A kérdések sorát az M1 kezdte, az MSZP Balatonnal kapcsolatos aláírásgyűjtésére kérdez rá, mire Gulyás azt mondja, évente sok népszavazási kérdésre gyűjtenek aláírást, a kormány nem kommentálja ezt, ráadásul nem is érintett ebben a kérdésben.

A Magyar Nemzet azt kérdezte, hol tart az ITM és a Főváros tárgyalása az M3-as metró felújításáról. Gulyás azt mondta, a szerződésmódosításokért a BKV felel, a cég egyelőre nem tudott megállapodni a Swietelsky-vel. Hozzátette, a kormányzati támogatást a korábbiak szerint biztosítják.

Az Indexre is rákérdez az újságíró, azt állítva, az egész egy baloldali belharc eredménye, miközben a kormányt kabátlopási ügybe akarják keverni. Gulyás szerint addig van sajtószabadság, míg a kormány ebbe nem szól bele. Felidézett pár érdekes hírt, köztük a Centrál Médiacsoport tulajdonosára vonatkozót, mely szerint Varga Zoltán úgy vett ki több mint 1 milliárdos osztalékot, hogy a munkatársak fizetése csökkent. A megjegyzés csak azért érdekes, mert Varga szerint az Index után ő került célkeresztbe.

A kormány célja, hogy az egyszerűsített receptfelírás és kiváltás megmaradjon a járvány után is - mondta Gulyás.

Kérdés azt is, hogy a színházak illetve a fesztiválszervezők és egyéb szereplők is kapnak-e támogatást az elmaradó fesztiválok miatt, mire Gulyás felsorolja a korábbi támogatásokat és programokat.

Az ATV azt kérdezte, mikorra várható a járvány 2. hulláma. Gulyás szerint az már itt van, Európa számtalan országában olyan felívelés van, ami második hullámnak tekinthető, több országban ezért szigorítottak. A kérdés, hogy itthon ezt meg lehet-e előzni.

A riporter felvetette azt is, a külföldről hazatérők tesztelésére vonatkozó szabályok nem világosak, mire Gulyás azt mondja, a tesztet ugyanúgy kell csináltatni, mint eddig, a tünetet produkálók, a kontaktszemélyek mellett leszűrik a sárga vagy piros besorolású országból érkezőket is, utóbbiért augusztus 1 után fizetni kell, és akár magánszolgáltatónál is el lehet végeztetni.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy interjúban felvetette, iskolakezdés előtt tesztelni kellene a tanárokat, mire Gulyás azt mondta, az Emmi tesz majd javaslatot a kormánynak, a cél, hogy minimális legyen a fertőzésveszély az iskolákban. Ha ez benne lesz a javaslatban, támogatni fogják - ígérte.

A rendőrség már most is bírságolhat, ha valaki megszegi a maszkviselésre vonatkozó előírást, de inkább együttműködést kér az emberektől Gulyás.

Az Indexről az általános gyakorlat miatt írtak levelet fideszes EP-képviselők a Néppárt tagjainak, hogy "ne hazugságokat" halljanak. A lap ügyében "figyeli a fejleményeket", de azt mondta, az Indexben csak olyan szereplők merültek fel, akik mindig is oda tartoztak. "Soha olyan állítás senki részéről el nem hangzott, hogy bárki bármilyen nyomást gyakorolt volna, mi jelenjen meg a lapban."

Az újságíró kommentáltatta volna a rekord magas, 240 ezres munkanélküliségi adatot, és megkérdezte, növelik-e a 3 hónapig járó álláskeresési járadék időtartamát. Gulyás azt mondta, az Eurostat szerinti számítás 3 havi adatot tükröz, ami most nem pontos. Szerinte a foglalkoztatotti létszámot kell figyelembe venni, aszerint 4,457 millióan dolgoznak Magyarországon. Ez az egy évvel ezelőttihez képest 38 ezerrel kevesebb, de 100 ezernél is több, mint az előző gazdasági válság idején. Azt reméli, a foglalkoztatotti létszámmal sikerül majd a tavalyi szintet hozni. Azt az ígéretet a kormány tudja tartani, hogy ahány állást a járvány megszüntet, annyit tudnak teremteni.

A Magyar Hírlap a Lánchíd felújítására kérdez rá, Gulyás örült, hogy 7 hónap után a BKK kiírta a pályázatot. Nem tudja még, mikor tárgyalnak Karácsony Gergellyel, korábban a főpolgármester kérte a Közfejlesztések Tanácsa ülésének elhalasztását, így tőle várják az új időpontot.

Demeter Szilárd PIM vezető is letett egy 25 milliárdos támogatási javaslatot a kulturális ágazat megsegítésére. Azt ismerik és tárgyalja is majd a kormány, de most egy azonnali segítségről döntöttek - mondta Gulyás.

A kommunista utcanevek cseréjének gyorsítása érdekében szeptemberben került törvényjavaslat a ház elé - mondta a Pesti Srácok kérdésére.

Az RTL a külföldről hazatérő, tesztre kötelezettek ügyével kezd. Gulyás azt mondja, az Emmi kiad majd egy utasítást az augusztus 1 után érvényes részletes szabályokról. Az országok besorolását péntekenként változtatják meg, ha szükséges, néhány nap átfutási időt hagynak.

A zenészekre visszatérve Gulyás elmondja, több ötletet figyelembe vettek, köztük a német példát is. Olyan fizetéseket fog adni az állam, ami egy koncert megbízási díjának felel meg. A fesztiválszervezők kárpótlása egyedi egyeztetések kérdése, a stadionokban nem lesz koncert - mondja Gulyás. Koncertet fedett téren, ültetéssel lehet tartani, az fertőzés esetén követhetővé teszi, ki ki mellett ült.

A miniszterelnök megy szabadságra, de hogy hova, arról nem beszél. "A jogszabályokat a miniszterelnök is betartja", a magánélet védelme mindenkit megillet. Gulyás nem tartaná szerencsésnek, hogy arról beszéljenek, ki hova megy nyaralni. A legbiztonságosabb itthon, de azért osztották be kategóriák szerint az országot, hogy lássa mindenki, hol vállal nagyobb kockázatot. Elmondja, ő eddig itthon nyaralt egy hetet, azt viszont nem erősítette meg, hogy Orbán Viktor a veje, Tiborcz István balatoni nyaralójában töltött pár napot.

Az RTL a tihanyi és egyéb beépítésekre is rákérdez (NER-hez köthető szereplők gazdasági épületre kérnek engedélyt, majd nyaralót építenek), mire Gulyás azt mondja, jogszabályok kijátszása elfogadhatatlan, ha hatóság tudomására jut, intézkednie kell.

A HírTv a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítésre kérdez rá, hogy fizetik-e a kamatot is. A kormány az ítélet szerint jár el - mondta Gulyás, majd a jobban érthetőség kedvéért hozzátette, ilyen esetben a kár bekövetkeztétől számítják a kamatot.

Gulyás kap egy kérdést a Honfoglalás 2000 közleményéről is, mely a miniszterelnök fogyókúráját szorgalmazta. Ez megjelent az MTI Országos Sajtószolgálatában. Gulyás szerint a kormánynak nem, maximum az MTI-nek van azzal dolga, hogy ilyen közlemények ne jelenjenek meg.

Az Mfor arra kíváncsi, mikortól lehet itthon is második hullámról beszélni. Gulyás szerint akkor, ha az aktív fertőzöttek száma meghaladja az 1000-1500-at. 7-10 napos összefüggéseket kell nézni, most 5-600 között stagnál az esetszám. A szakemberek véleménye eltér arról, meg lehet-e úszni a 2. hullámot. Az európai helyzet irányadó a magyar helyzetre is, ahol a romlás egyértelmű, de nem drámai.

Az iskolakezdésről a fenntartó dönt majd, az állami iskoláknak a Klebelsberg Központ döntése alapján kell megkezdeniük a tanévet.

A kormány továbbra is 3 százalékos recesszióval számol - mondta Gulyás annak ellenére, hogy Varga Mihály Pénzügyminiszter már 5 százalékos visszaesést emlegetett. Egyelőre sok a bizonytalanság - nem tudni például, hogy a nyáron le nem álló gyárak hogyan befolyásolják az adatokat, és "hihetetlen negatív" következményei lehetnek a második hullámnak akkor is, ha az nem Magyarországot, hanem az exportpartnereket érinti.

Gulyás elmondta azt is, Ferencváros ingyen, tulajdonba kapja meg a kézicsarnokot, az állami sportrendezvények elsőbbséget élveznek.

Megkérdezik, ha a távozó indexesek fizetős lapot indítanak, előfizet-e rá Gulyás. Ezen nevet, azt mondja, megvárja, hogy alakul az ügy. Ezzel a válaszával tág értelmezésre ad lehetőséget.

A hvg.hu arra kíváncsi, mi van a 200 ezerre emelt közmunkás kerettel, a ksh szerint ugyanis visszaesett a számuk. Kiderült, Pintér Sándor belügyminiszter szerdán beszámolt erről a kormánynak, most 91 ezer közmunkás dolgozik, ami 8 ezerrel több, mint a járvány előtt.

Kérdés az is, hogy augusztus 1-től mennyit kell fizetni az OMSZ-nak a tesztelésért, de erre Gulyás nem tudott válaszolni, csak megismételte, majd az Emmi nyilvánosságra hozza a részleteket.

Megkérdeztük, hogy az esetleges 2. hullámban hogyan működik majd az egészségügy, ismét hazaküldenek-e betegeket, és elmaradnak-e műtétek, mire azt válaszolta, a járvány alatt elmaradt műtétek 80 százalékát sikerült már pótolni, a jövőre vonatkozó kérdésre viszont a nagy bizonytalanság miatt lehetetlen válaszolni. Az első hullám tapasztalatait hasznosítják, de még senki sem tudja megmondani, el tudjuk-e kerülni a második hullámot, és ha nem, mennyi lesz itthon a beteg. "Minden helyzetre van forgatókönyv."

A betegek hazaküldését jónak értékelték - kérdeztünk rá, mire Gulyás azt mondta, a kórházi ágyak felét tették szabaddá, de a kihasználtság miatt a betegek 13 százalékát küldték haza halasztható műtét esetén. Ezt még akkor is helyes döntésnek tartja, ha nem volt vérmesebb járvány.

Megkérdeztük, mi történik, ha több szülő nem akarja majd iskolába engedni a gyerekét szeptember 1-től, mire Gulyás azt mondta, mindenki bízhat annyira az államban, hogy képesek megalapozott döntést hozni a tanévkezdésről. Ha nem engedi a gyerekét iskolába, igazolni kell a hiányzást, biztosítani kell a felügyeletet. Most úgy számolnak, az iskolák illetve bölcsődék, óvodák között nem lesz különbség.

A 444.hu azt kérdezte, ki kezdeményezte a Mátrai Erőmű megvásárlását. Gulyás szerint a felek között egyetértés volt, az erőmű pedig kulcsfontosságú az áramellátás biztosításához. Megkérdezték, vajon mennyire reális, hogy a Pwc által készített átvilágítást egy nap alatt rendelték és kapták meg, majd el is fogadták azt. Gulyás a szaktárcához irányítja az újságírót, de felhívta a figyelmet arra, hogy a Pwc az egyik legnevesebb nemzetközi cég.

Gulyás kérdésre elmondja azt is, 2010-11-ben találkozott Vaszily Miklóssal (az Index reklámhirdetéseit értékesítő Indamédia résztulajdonosával), mikor egy alkotmány blogot hoztak létre. Azóta sajtóügyben nem beszéltek. A benyomását megtartja magának, de nem vesztek össze.

A Magyar Hang arra kérdez rá, hogyan ellenőrzik, hogy valós személyek töltik-e ki az online nemzeti konzultációt. Szentkirályi Alexandra azt mondta, 300 ezren töltötték ki online a konzultációt, van olyan informatikai háttér, ami biztosítja, hogy ne lehessen visszaélni a rendszerrel.

Az RTL visszakérdez, ki kezdeményezte a Mátrai Erőmű adásvételét. Gulyás erről annyit tud, a kormány hallotta, hogy a Mátrai Erőművet a tulajdonos (Mészáros Lőrinc cége) el akarja adni, de a részletekkel az illetékes minisztériumhoz irányította a kérdezőt. Arról pláne nem tud, hogy évekkel ezelőtt a német tulajdonostól meg tudták-e volna venni az erőművet. Kérdés, hogy megérte-e ennyit költeni erre. A kormány nem kommunikálta, hogy a tényleges ár, mindennel együtt 50 milliárd lesz, amit Gulyás azzal hárított, hogy a vételárat nyilvánosságra hozták, de az erőműben lesznek fejlesztések, voltak tagi hitelek, amit az állam biztosítani fog, a cég működését hosszútávon is garantálja. De ezt szerinte nem helyes összemosni a vételárral.

Az ATV zárásként megkérdezi, mikor lesz a következő kormányülés, mire kiderült, hogy a jövő héten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hodász atya eltűnik a YouTube-ról, miután berendelték Esztergomba

Hodász atya eltűnik a YouTube-ról, miután berendelték Esztergomba

Elhunyt Sváby Lajos festőművész

Elhunyt Sváby Lajos festőművész

Friderikusz közölte: nem költözik New Yorkba, viszont perel

Friderikusz közölte: nem költözik New Yorkba, viszont perel