Féláron juthatunk hozzá sok étterem megmaradt ételeihez

Egy új applikációval kifőzdék, éttermek és étteremláncok megmaradt és érintetlen ételeit lehet kedvezményes áron megvásárolni, hogy ne kerüljenek a szemétbe.

  • hvg.hu hvg.hu
Féláron juthatunk hozzá sok étterem megmaradt ételeihez

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, egy magyar állampolgár átlagosan 65 kilogramm ennivalót dob a kukába évente, míg a világon megtermelt csaknem 4 milliárd tonna élelmiszer harmada végzi kukában. 

Egy magyar fejlesztésű alkalmazás, a szeptember 29-től Androidon és iOS-en is elérhető Tudatos az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos közösségi szemléletformálást tűzte ki célul. Rajta keresztül kifőzdék, menüztető éttermek és étteremláncok is értékesíthetik a megmaradt, de érintetlen és remek minőségű ételeiket, amivel ők pluszbevételhez, a fogyasztók pedig kedvezményes ajánlatokhoz és változatos fogásokhoz jutnak.

A fejlesztés a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari egységeknek is segíteni szeretne, hogy a megmaradt, de jó minőségű ételek értékesítésével többletbevételhez jussanak. A fejlesztés alatt tíznél több hazai étterem csatlakozott hozzájuk.