szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

91 fa mozdul meg a Városligetben négy éven belül, a szerződés alapján ötödük bele is pusztulhat ebbe. Hogy melyik fák költöznek, illetve hová, azt már nem lehet tudni. Azt viszont igen, hogy előre kalkulálnak civil demonstrációval.

A budapesti Városligetben átültetnek 86 fát, 5-nek pedig az előkészítését kell megvalósítani – írja a Városliget Zrt. által tavaly megkötött keretszerződésre hivatkozva az Átlátszó. Mint arról a hvg.hu is beszámolt korábban, egy elhúzódó, 200 millió forintos projektről van szó, amely során a megmozgatott idős fák ötödének pusztulásával számolnak. A keddi uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint erre 2020. II. negyedévében a keretmegállapodás alapján 22 millió forintot hívtak le.

Az viszont még minidg nem derült ki, hogy pontosan honnan és hova fogják elköltöztetni a fákat.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (EKR) az Átlátszó szerint már nem elérhető a műszaki adatokat tartalmazó dokumentum. A Városliget Zrt. viszont azzal utasította el a részletekre vonatkozó adatigénylésüket, hogy nem kötelesek az EKR-en kívül máshol is közzétenni közbeszerzési dokumentumot.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze sem tudta megmondani a lapnak, hogy honnan ültetnek át fákat, illetve hová. Bardóczi szerint a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek pedig kötelessége lenne ezekről az információkról tájékoztatni a fővárost. Ugyanilyen tanácstalanok voltak az Átlátszó által megkérdezett civilek is.

Az viszont a szerződésből kiolvasható, hogy előre kalkulálnak civil demonstrációval.

A vállalkozó állásdíjra akkor köteles, ha a civilek a munkavégzést egybefüggően négy órán keresztül akadályozzák, és a civil személyek eltávolításához hatósági intézkedésre van szükség.

200 millió forintos keretből ültetnének át 86 fát a Városligetben

Az átültetésre szánt fákat törzsátmérő alapján három kategóriába sorolták. A Városliget Zrt. elvárása az, hogy idősebb fák esetében a transzplantációk legalább 80 százalékának sikeresnek kell lennie.

hvg.hu Itthon

Megszavazta a Városliget beépítésének megakadályozását a Fővárosi Közgyűlés

A képviselők 68 százaléka támogatta a javaslatot. A fővárosi Fidesz szerint a szerdai döntés törvényellenes, mert szembemegy a kormány előző éjjel hozott határozatával. Karácsony Gergely főpolgármester szerint viszont a kérdéses kormányrendelet éppen a kormánypártok által elfogadott Liget-törvénnyel megy szembe.

Jobban van Böjte Csaba

Jobban van Böjte Csaba

Senna ifjúkorába repít vissza ez az eladó Mercedes 190 E 2.3 16V

Senna ifjúkorába repít vissza ez az eladó Mercedes 190 E 2.3 16V

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban