szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sosem volt még olyan, hogy október végére ne indult volna el a nyarat követő visszafagyás a sarkvidéken. Az OMSZ szerint ez azt jelentheti, Magyarországon is kemény tél lesz, rendkívüli hidegekkel és melegekkel.

Nem kezdett el befagyni az arktikus óceán – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. 2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték, októberre viszont már rekord alacsony volt a jégborítottság.

Azt is írják, a nyarat követő visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban. A légköri helyzet, a sós víz beáramlása és a jégmentes vízfelszín melegedése miatt olyan folyamatok indultak el, amik még tovább lassítják a jég megjelenését.

Múlt héten a The Guardian írt arról, hogy a rendszeres időjárási mérések kezdete óta nem történt még olyan, hogy október vége felé ne indult volna el a jégképződés a szibériai Laptyev-tengeren. A területet az északi-sarkvidéki tengeri jég bölcsőjeként tartják számon. A térségben az óceáni vízhőmérséklet több mint 5 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot a rekordot döntő hőhullám, valamint az elmúlt téli tengeri jég szokatlanul korai olvadása miatt.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának szisztematikus csökkentése nélkül egyre nő a lehetősége annak, hogy a 21. század közepére elérkezik az első teljesen jégmentes nyár az Északi-sarkvidéken

– nyilatkozta Zachary Labe, a Coloradói Állami Egyetem kutatója a brit lapnak.

A rendhagyó jelenségnek akár jelentős következményei is lehetnek az előttünk álló tél szempontjából

– figyelmeztet most az OMSZ. A folyamat nincs még kellő részletességgel feltérképezve, a korábbi tapasztalatok alapján azonban azt írják a meteorológusok: ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet.

Németh András Zhvg

Véres vízharcok dúlnak Amerikában – ilyen lesz a jövő

Fellázadtak a mexikói farmerek és meg akarják akadályozni, hogy az aszály ellenére az ország hatóságai több százmillió köbméter vizet exportáljanak az USA-ba. Kaliforniában évek óta súlyos gondot jelent a növekvő vízhiány és a klímaváltozás miatt más országokban is egyre több erőszakot szülnek a folyók és tározók miatti viták.

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

Drámai felvételen menti ki egy aligátor szájából a kutyáját egy floridai férfi

Drámai felvételen menti ki egy aligátor szájából a kutyáját egy floridai férfi