Kenyérmaradékokból készít kézműves sört egy brit sörfőző

Nemcsak az élelmiszer-pazarlás mértékét csökkenti, de a sörfőzés ökológiai lábnyomát is, ha az árpa helyett kenyérmaradékból készítenek sört.

  • hvg.hu hvg.hu
Kenyérmaradékokból készít kézműves sört egy brit sörfőző

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A sörfőzéshez használt árpa harmadát a közeli pékségek és szendvicsezők kenyérmaradékaival helyettesíti egy brit sörfőző – adta hírül a CNN.

Egy szelet kenyérből így körülbelül 5 és fél deciliternyi kézműves sört tudnak készíteni, ezzel nemcsak az élelmiszer-pazarlást csökkentik, de a sörfőzés ökológiai lábnyomát is.

A Toast Ale-re keresztelt megoldás egyébként nem új: egy régi, erjesztett kenyeret felhasználó, mezopotámiai módszerhez nyúltak vissza. A tulajdonos, Louisa Ziane már hét ország több mint 50 sörfőzdéjével működött együtt és csinált kenyérmaradékból sört. Eddig már majdnem 2 millió szelet kenyeret mentettek meg attól, hogy a szemétbe kerüljön.

Valter Attila: Olyan versenynap nincs, hogy nem fáj

Valter Attila: Olyan versenynap nincs, hogy nem fáj

„A bukásoktól, brutális sérülésektől való félelem folyamatosan bennem van” – meséli Valter Attila országútikerékpár-versenyző a Penge podcast legújabb adásában, ahol arról is beszélget Szilágyi Áronnal és Kenyeres Andrással, hogy milyen gondolatok futnak át az agyán egy esés után, mekkora nyomást jelentett számára a 2021-es berobbanása, és milyen hatással vannak rá a kommentek.