szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemsokára zöld jelzést kaphat a tücsök, a sáska és a gyászbogár is. A többi már a tagállamokon áll.

Emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EUFSA) a közönséges lisztbogár lárváját, azaz a lisztkukacot – írja a Guardian. A rovart egy olyan francia vállalat engedélyeztetési kérvénye nyomán vizsgálta az uniós hatóság, amely rovarokból állít elő ételeket.

Ügynökségünk tudományos szakvéleménye támogatja azokat az uniós és nemzeti döntéshozó szerveket, melyek e rovarlárvából előállított élelmiszeripari termékek európai piacokon való engedélyezéséért felelősek

– idézi az olaszországi Parmában működő uniós ügynökség közleményét az MTI. A lisztkukac testét proteinek, zsírok és rostok alkotják. Szárítva állítólag mogyoróra emlékeztető íze van, de a legtöbbször valószínűleg lisztté őrölve lehet majd találkozni vele. Fogyasztása csak azoknak nem ajánlott, akik allergiásak a poratkákra, vagy a rákfélékre.

Az EFSA ajánlását követően az Európai Bizottság és az EU tagállamainak feladata a lisztbogár lárvájának uniós szintű élelmiszeripari felhasználására vonatkozó jóváhagyás megadása. Összesen 15 rovar élelmiszeripari felhasználását vizsgálja a hatóság, melyek közül a Guardian szerint négy elbírálása már az utolsó fázisban tart. Így hamarosan zöld jelzést kaphat a tücsök, a sáska és a gyászbogár is.

A rovarok Európában ugyan nem képezik az étrend részét, azonban világszerte milliárdok esznek rendszeresen ilyesmit. A rovarokból készült élelmiszerek számos előnnyel bírnak a fenntarthatóság szempontjából, így például környezetkímélően és alacsony károsanyag-kibocsátás mellett lehet előállítani őket. Előnyük az is, hogy olcsóak.

Étkezési céllal rovarokat forgalmazni ma Magyarországon lényegében törvényen kívüli tevékenységnek számít, azonban arról már a hvg.hu is beszámolt, hogy a tudományos kutatások előremutató eredményei, a robbanásszerűen fejlődő nemzetközi piac és a csillapíthatatlan gasztronómiai érdeklődés hamarosan elsöpörheti a tiltást.

Attól, hogy undorodik tőle, a rovar tökéletes étel

Étkezési céllal rovarokat forgalmazni ma Magyarországon lényegében törvényen kívüli tevékenységnek számít, a tudományos kutatások előremutató eredményei, a robbanásszerűen fejlődő nemzetközi piac, és a csillapíthatatlan gasztronómiai érdeklődés viszont hamar elsöpörheti a tiltást. Arról nem is beszélve, hogy rovart fogyasztani nem csupán egészséges és fogyókúrás, hanem környezetkímélő is.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Miért ne ennénk rovarokat?

A rovarok nagyon táplálóak, ráadásul rovart enni nemcsak egészséges, hanem a környezetre nézve is előnyös. Lehet ezt még fokozni? Igen, lehet! De mindenekelőtt a rovarokat fel kell dolgozni, hogy csábító ennivaló váljék belőlük.

Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint