szerző:
MTI/DPA
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Öt elefánt tetemét találták meg, néhány hónapja viszont több száz állat hullott el az afrikai országban. Az állatvédők attól tartanak, több elefánt pusztulhatott el, mint amennyinek a tetemét most megtalálták.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Újabb elhullott elefántok ügyében nyomoznak Botswanában néhány hónappal azután, hogy 330 állat a vízben előforduló baktériumok miatt elpusztult az afrikai országban.

"Egyelőre arról értesítettek minket, hogy öt tetemet találtak az Rhinos Without Borders (Orrszarvúak Határok Nélkül) nemzetközi állatvédelmi szervezet kutatói" - mondta Dimakatso Ntshebe, a híres Okavango folyó deltájáért felelős regionális vadvédelmi hatóságának munkatársa. A tetemekre vasárnap bukkantak a Moremi vadrezervátum területén.

A hatóságok nyomozást indítottak, ami még kezdeti szakaszban van. Az orvvadászatot kizárták a lehetséges okok közül, mivel az elefántok agyara érintetlen volt.

Az állatvédők arra számítanak, hogy további elhullott állatokat fognak találni az egyelőre nehezen hozzáférhető területeken. Ezek átvizsgálásához helikopterekre is szükség lesz. A hatóságok a botswanai katonaság segítségét is kérik.

Az elsődleges vizsgálatok alapján az öt elhullott elefántnak hasonló tünetei lehetnek, mint a korábban elpusztultaknak, amelyekkel a vízben lévő természetes toxinok, a cianobaktériumokból származó méreganyagok végeztek több mint 200 kilométerrel távolabb, északkelet felé.

Afrika teljes elefántpopulációja csökken az orvvadászat miatt, Botswanában azonban, ahol a kontinens elefántjainak csaknem egyharmada él, számuk növekedett, jelenleg mintegy 130 ezerre tehető az állomány.

hvg.hu Zhvg

Tömegesen pusztulnak el elefántok Botswanában

Több száz elpusztult elefánt tetemére bukkantak az afrikai országban: az ok ismeretlen, a kormány pedig egyelőre semmilyen vizsgálatot nem rendelt el. Így viszont azt sem zárják ki, hogy az eset nem jelent veszélyt a közelben élőkre – különösen az állatról emberre terjedő koronavírus-járvány tükrében.

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

Így lesznek szuperhősök a futárok

Így lesznek szuperhősök a futárok

Jóval több kibertámadás éri azokat, akik kiveszik a részüket a járvány elleni küzdelemből

Jóval több kibertámadás éri azokat, akik kiveszik a részüket a járvány elleni küzdelemből