szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több száz elpusztult elefánt tetemére bukkantak az afrikai országban: az ok ismeretlen, a kormány pedig egyelőre semmilyen vizsgálatot nem rendelt el. Így viszont azt sem zárják ki, hogy az eset nem jelent veszélyt a közelben élőkre – különösen az állatról emberre terjedő koronavírus-járvány tükrében.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Természetvédelmi katasztrófának titulálták a tudósok a botswanai helyzetet: hónapok óta tömegesen pusztulnak el elefántok a dél-afrikai országban – írta a Guardian.

Az első esetet még májusban jelentették: akkor 169 elefánt pusztult el. Ez a szám mostanra megtöbbszöröződött. Egy, a lapnak nyilatkozó helyi forrás szerint a halálesetek 70 százaléka víz közeléhez köthető.

A gond pedig az, hogy a kormány nem rendelt el egyelőre semmilyen vizsgálatot a tetemeken, így nem tudják, mi okozta az elefántok halálát.

Niall McCann, az egyik nemzeti park képviselője azt nyilatkozta, hogy ilyenre már rendkívül hosszú ideje nem volt példa és aggasztónak tartják a kormány tétlenségét, különösen annak fényében, hogy az egész világ az állatokról terjedő betegségekről beszél és jelenleg is világszerte tombol a koronavírus-járvány.  

A legvalószínűbb haláloknak egyébként a mérgezést, vagy egy egyelőre ismeretlen kórokozót tartanak.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy egyes szemtanúk szerint körbe-körbe mentek az elefántok, ami idegrendszeri problémára utal, és míg egyes példányok arccal zuhantak előre, ami azt jelzi, hogy hirtelen pusztultak el, más elefántok teteme ugyanakkor azonban arra utal, mintha lassan pusztultak volna el, tehát egyelőre elég sok a bizonytalanság.

A helyi környezetvédők pedig azt is hozzátették, hogy akár jóval több elefánt is elpusztulhatott, hiszen nem találják meg könnyen a tetemeket.