szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Különösen Európában éri meg egyre jobban megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat indítani.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az Oxfordi Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy az elmúlt 20 évben hogyan változott a különböző energetikai beruházások finanszírozása. A jelentésük legfőbb megállapítása, hogy a megújuló energiáé majdnem a harmadával olcsóbb lett, miközben a kőszenes projekteké folyamatosan drágult: összesen 56 százalékkal az elmúlt 10 évben. A kőolaj és földgáz beruházások terén jelentős változás nem következett be.

Összességében a kutatás is azt hangsúlyozza, hogy pénzügyi szempontból is egyre rizikósabb szénbe befektetni – szemben a megújuló energiaforrásokkal. 2015 óta ugyanakkor a szélenergia befektetések Európában, a napenergia pedig Európában és Észak-Amerikában lett egyre olcsóbb.

Ben Caldecott, a jelentés egyik szerzője szerint a megállapításaik azért is jó hírek, mert minél olcsóbb a megújuló energia finanszírozása, annál olcsóbb ez az adófizetők szemszögéből is és így hamarabb lehet majd dekarbonizálni az energetikai szektort.