szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Katasztrofális hatással van az élővilágra, és a halászatra is a Törökország partjainál, vélhetően kezeletlen szennyvíz miatt túlszaporodott alga.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Törökország partjainál nyálkaszerű anyaggal küzdenek, ami az élővilágot és a halászatot is veszélyezteti. Erdogan török elnök ígéretet tett arra, hogy megoldja a problémát – tudósít a BBC.

Szakértők szerint a szennyezés és a klímaváltozás miatt szaporodik túl ennyire az a zöld algafaj, amit "tengeri takonyként" is emlegetnek.

Törökországban először 2007-ben fedezték fel a jelenséget, de azóta már a görög partoknál is megjelent.

Erdogan a meleg hőmérséklet mellett a tengerbe engedett, nem megfelelően kezelt szennyvizet okolja az alga burjánzásáért, ezért nyomozást rendelt el.

Attól tartanak, hogy ha a tengeri nyálka eléri a Fekete-tenger, hatalmas kárt okozhat, ezért igyekeznek minél előbb megtalálni a szennyezés forrását.

A tengerkutató Bayram Ozturk professzor szerint a helyzet katasztrofális, mivel a zöldalga túlterjedése miatt számos állatfaj, így osztrigák, kagylók és tengeri csillagok is veszélybe kerülnek. A halászok már rengeteg elpusztult halról számoltak be.