Így működik a rémhírellenes kínai cenzúra

2012. április 12., csütörtök, 17:42
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Több mint 210 ezer online bejegyzést töröltek a kínai hatóságok és 42 weblapot zárattak be alig egy hónapon belül - közölték az állami internetfelügyelettől csütörtökön Pekingben.

"Az internetes rémhírek, pletykák kiötlése és terjesztése a kínai törvények szerint tilos" - emlékeztetett Liu Cseng-zsung, az intézmény egyik vezetője. Az effajta cselekmények zavarják a közrendet, aláássák a társadalmi stabilitást és az országban sosem fogják eltűrni azokat- a pletykákkal "kereskedőket" a törvények szerint szigorúan felelősségre fogják vonni – mondta.

Abban, hogy a rémhírek és pletykák ne terjedjenek el a mikroblogokon és a weboldalakon, a kormányzati szerveknek és az internetszolgáltatóknak egyaránt van szerepük - idézi Liut a Hszinhua hírügynökség. Hozzátette, hogy a felhasználóknak is ébernek kell lenniük, hogy ne kerüljenek az álhírek hatása alá, és időben jelentsék azokat a hatóságoknak.

A rajtaütéseket - "amelyeknek köszönhetően javult az online környezet" - az internetfelügyelet, a távközlési cégek és a rendőri szervek közösen végezték - derül ki a jelentésből.

A Hszinhua egy másik összeállításában emlékeztetnek, hogy tavaly októberben két informatikai cég vezetője a legnépszerűbb mikroblogon, a vejpón kezdeményezte egy olyan online közösség kiépítését, amelynek tagjai önként vállalják, hogy tartózkodnak a dezinformációk és a megalapozatlannak tűnő üzenetek közvetítésétől. Az oldal több mint 300 millió felhasználójából eddig 2 és fél millióan fogadták el a javaslatot.

Április első napjaiban a Twitterhez hasonló két nagy mikroblog-szolgáltatót a kommentálások háromnapos felfüggesztésére köteleztek, mert oldalaikon elterjedt, hogy Pekingben katonai hatalomátvétel előkészületeinek jelei figyelhetők meg. A "hírhez" a három évvel ezelőtti fővárosi katonai parádé alkalmával felvonuló harckocsik képét mellékelték.

A két szolgáltató elismerte, hogy a mikroblogokon "rémhíreket és törvénytelen információkat terjesztettek". A "felelős internetezést" szolgáló rendelkezések szerint Kínában a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a valós névvel történő regisztrációt.

Kínában 2011 végén meghaladta az 500 milliót az internetezők száma és becslések szerint 2015-re 200 millióval többen lesznek. Ez azt jelenti, hogy a világ legnépesebb országában hamarosan többen használják majd a világhálót, mint az Egyesült Államokban és Japánban együtt.


Így működik a rémhírellenes kínai cenzúra
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


Balázs Csaba: „Én mindig innen rendelek: http://emobi.hu” » Titkosügynökök mobiltokja

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Az, hogy az Apple együttműködik egy közkedvelt app mögött álló céggel, előrevetíti, hogy egy remek funkció kerül mobil operációs rendszere...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X