Módosították a költségvetést a CERN budapesti adatközpontjának javára

2012. május 21., hétfő, 17:54
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Módosította a költségvetést a parlament hétfőn, így a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásai biztosítják, hogy a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) informatikai adatközpontja Budapesten jöjjön létre.

Három fideszes képviselő - Koszorús László, Csizi Péter és Ékes József - ezt célzó módosító javaslatát 290 igen szavazattal, 14 ellenében fogadta el az Országgyűlés.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpont által összeállított pályázat eredményeként 2013. január 1-jétől Csillebércen működhet a CERN részecskegyorsító kutatóintézet informatikai adatközpontja. Az ennek érdekében a szükséges beruházást így még idén meg kell valósítani.

A kormánypárti politikusok arra hivatkozva kezdeményezték az ez évi költségvetés módosítását, hogy a bruttó 8,5 milliárd forintos beruházáshoz nélkülözhetetlen az állami szerepvállalás és a költségvetési támogatás. Javaslatuk elfogadásával a szükséges összeget a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap idei forrásaiból biztosítják.

Az előterjesztés indoklása szerint Csillebércen világszínvonalon is egyedülálló csúcstechnológia valósulhat meg. A projekt része az MTA tulajdonában lévő ingatlan átalakítása úgy, hogy ott egy ezerötszáz négyzetméteres adatközpont jöjjön létre.

A fideszes politikusok hangsúlyozták: amellett, hogy az adatközpont javítja az ország tudományos megítélését, a CERN által több éven át biztosított üzemeltetési költségek elérik a 25 millió eurót, hozzájárulva a foglalkoztatás növeléséhez, másrészt a költségvetés bevételeihez.


Módosították a költségvetést a CERN budapesti adatközpontjának javára
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X