szerző:
hvg.hu

Az autóipar hőskorát idéző korszak van manapság, az elektromos autók felfutásával számtalan kisebb-nagyobb gyártó próbál valami eredetivel előállni, amivel megcsinálhatja a szerencséjét.

Ilyen egy nem is olyan kicsi liechtensteini cég is, a NanoFlowcell, amely hamarosan, a Genfi Autószalonon bemutatja már véglegesnek szánt, kisfeszültséggel üzemelő elektromos autóját.

A Quantino még mindig prototípus, de alapvetően egy mindenkinek szánt városi autóról van szót. A kocsi 2+2 üléses, a teljes hossza 3,91 méter. Összesen négy elektromotor dolgozik benne, amelyek rendszerteljesítménye 4x25 kW (136 LE). A cég állítása szerint a jármű végsebessége eléri a 200 km/h-t, a hatótávja pedig az 1000 kilométert.

Az autó kétségkívül legérdekesebb technológiai megoldása, hogy alacsony feszültséget használ a hajtáshoz. Az autóban egy úgynevezett nanoflowcell akkumulátor van, ami 350 liter elektrolit folyadékkal feltöltött, két külön tartályt jelent. Az egyik tankban van a pozitív töltésű oldat, míg a másik a negatív töltésű ionos folyadékot tartalmazza. Ez a kétpólusú folyadék a keringetés közben kémiai energiából villamos áramot állít elő, ez hajtja meg 48–52 voltos feszültséggel a kerékagyba épített motorokat.

©

A zseniálisnak tűnő ötlet két nagy problémát is megoldana. Az egyik, hogy biztonságosabb, mint a nagyfeszültséget használó rendszerek, a másik, hogy a két folyadék gyorsan tankolható a megfelelő kútról, így nem kell hosszasan töltögetni az autót. Ez a cég által használt szlogen is: „one-fill, one-charge”, vagyis az elektromos autó töltése is legyen annyi idő, mint ma egy tankolás. Lényegében ezt a folyadékot cserélik ki, amikor az már nem rendelkezik elegendő szabad elektronnal.

Hátránynak tűnik mindenesetre a 350 literes „üzemanyagtartály” súlya, valamint az, hogy ehhez a rendszerhez is teljesen új infrastruktúrát kell kiépíteni az töltéshez.

A sorozatgyártás előtti széria várhatóan a nyáron készül el, és szériában már jövőre gyártani szeretnék a Quantinót.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!