szerző:
hvg.hu

A cég olyan koncepciót mutatott be, ami forradalmasítaná az autózást.

A jövőben játszódó különböző tudományos-fantasztikus filmekben már nem egyszer láthattunk olyan autót, amin nem hagyományos, hanem gömb alakú kerék volt. Ezekkel a legnagyobb probléma, hogy nem lehet megoldani a felfüggesztést, hiszen nincs olyan pont, ahol csatlakozni tudna az autóhoz az abroncs. A Goodyear azonban nemrég úgy gondolta, eljött az idő, hogy hozzálásson egy valódi gömb alakú kerék kifejlesztésének, a tervekről pedig már egy videót is készítettek.

©

Az Eagle-360 nevű kerék a cég elképzelése szerint beépített mágnesekkel kapcsolódna az autóhoz, ugyanakkor nem érintkezne vele, vagyis a kocsi gyakorlatilag a gumikon lebegne. Az abroncsok ezért egy három oldalról zárt térben lennének, így egy hiba következtében sem tűnnének el az autó alól.

Az abroncs hatalmas előnye, hogy minden irányban képes vele elmozdulni az autó, míg a hagyományos kerekeknél csak előre és hátra, valamint kanyarodni is csak egy meghatározott ívben lehet vele. Ezzel viszont akár oldalirányú mozgás is végezhető, ami például a parkolásnál lehet hatalmas segítség. Nem mellesleg az előzés is sokkal biztonságosabbá válik, az autó ugyanis folyamatosan egy irányba haladna, a sávváltást pedig a gumik forgási iránya szabályozná.

A Goodyear szerint az Eagle-360-nal sokkal lassabban kopik el, a beépített szenzorok ugyanis folyamatosan figyelik az állapotát, és szükség esetén megfordítják az abroncsot, hogy más felületen érintkezzen az aszfalttal. A cég igyekszik azt is kiküszöbölni, hogy a kerék megússzon a tócsák felszínén: a barázdákba apró szivacsszerű anyagot építenek, ami automatikusan összébb húzza magát, ha vizet észlel, így sokkal mélyebbekké válnak a barázdák.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!