szerző:
hvg.hu

Valószínűleg az egyik első felújított budapesti metrókocsi látható azokon a képeken, amelyek nemrég kezdtek el terjedni a Facebookon. Egy lecsupaszított, de már újrafényezett járművet fotóztak le. A korábbi kék színt, úgy tűnik, tényleg fekete-fehérre cserélték – ha hitelesek a képek.

A fotókat, úgy tudni, egy moszkvai felhasználó készítette az oroszországi gyárban, ahol a magyar metrókocsik felújítását végzik. A tömegközlekedéssel foglalkozó Facebook-oldalak közül többen is megosztották már a képeket.

©
©

Budapesten a 3-as metrón futó szovjet metrókocsik felújítására kiírt tendert az orosz Metrowagonmash nyerte 219,2 millió eurós ajánlattal. Összesen 37 darab, hat kocsiból álló szerelvényt korszerűsítenek. Korábban azt ígérték, hogy az első szerelvények a szerződés tavaly szeptember 11-i hatálybalépése után 16-18 hónap múlva megérkeznek, majd a prototípus szerelvények sikeres próbái után havonta két felújított szerelvény állhat forgalomba. A felújított járművek garantált élettartama 25 év lesz.

A pályázaton alulmaradt észt Skinest Rail bírósághoz fordult, de elutasították a panaszát.

Korábban az Index írta arról, hogy a főpolgármester a felajánlott színtervek közül a fehérért lobbizott. Tarlós István azt mondta a lapnak: azért javasolja a fehér színt, mert az az ártatlanság, a béke és menyasszony színe, illetve, tudomása szerint egyik nagyobb pártnak sem ez a színe.

Ha hitelesek a most kiszivárgott fotók, és valóban fekete-fehérek lesznek a felújított kocsik, akkor a színviláguk megegyzik majd a 2-es és a 4-es vonalon futó új Alstom-szerelvények színeivel.

Ha máskor is kíváncsi a metró felújításával kapcsolatos exkluzív hírekre, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!