szerző:
hvg.hu

A kormány kifizetné a vételár egyötödét azoknak, akik tisztán elektromos autót akarnak venni. A pályázat október végétől lesz elérhető.

A kormány támogatja az elektromos hajtású autók vásárlását, az idén erre 2 milliárd forintot biztosít – mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten egy szakmai fórumon. Varga Mihály az Emobility Forum 2016 elnevezésű konferencia megnyitóján közölte: a kormány elektromos hajtású személyautók és kishaszongépjárművek beszerzéséhez ad anyagi segítséget.

Varga elmondta, az idei költségvetésben 2 milliárd forintot, a tervek szerint jövőre pedig 3 milliárd forintot biztosítanak a tisztán elektromos hajtású személy-  és kishaszongépjárművek beszerzésének támogatására, mint mondta, az idei támogatási összegből több mint 1300 elektromos jármű megvételéhez járulhat hozzá a kormány.

A forrást természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek, és költségvetési szervezetek egyaránt igényelhetik. A támogatás a bruttó vételár 21 százalékát fedezi, de maximum másfél millió forintos lehet. További feltétel, hogy csak új, 15 millió forintot meg nem haladó vételárú gépjárművekre terjed ki. A pályázati kiírás ezen a héten válik  elérhetővé az érdeklődők számára a kormány.hu, valamint az e-mobi.hu oldalon, Varga elmondása szerint október 27-től lehet majd pályázni a támogatásra.

Varga azt mondta, a kormány átfogó elektromobilitási koncepciója, a Jedlik Ányos Terv tartalmazza mindazokat a lépéseket, ösztönző eszközöket és szabályozási feladatokat, amelyek az elektromos közlekedés elterjedéséhez szükségesek, és a kormány 2020-ig 3 ezer nyilvános töltőállomás létesítését irányozta elő annak érdekében, hogy Magyarország minden régiója elérhető legyen elektromos járművekkel is.

Az e-autók elterjedése érdekében ráadásul a szabályozási rendszert is módosította a kormány, bevezették a zöld rendszámot, egyszerűsítették a töltőberendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó szabályokat, illetve számos adókedvezményt biztosítanak. Hozzátette: a cél az, hogy 2020-ra a környezetbarát járművek száma elérje a 30 ezret.

A miniszter hozzátette, az iparági vélemények szerint 2020-ra csökken olyan szintre az akkumulátorok és ezen keresztül az elektromos autók ára, hogy azok támogatás nélkül is versenyképessé váljanak a hagyományos autókkal, de addig is támogatni akarják az elektromos autók elterjedését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!