szerző:
hvg.hu

Bolygónkon rengeteg gyermek várja a Mikulást, akiből viszont ugyebár csak egy van, és emiatt szupergyorsnak kell lennie. Neki még a Bugatti Chiron is nagyon lassú.

Gyermekkorunkban sokan elgondolkoztunk azon, hogy a Mikulás vajon hogyan képes villámgyorsan kivinni a rengeteg ajándékot a világon élő összes gyermeknek? A kérdés egy komoly tudósban, Stefan Lemurellben is felmerült: a Göteborgi Egyetem munkatása konkrétan ki is számolta azt a sebességet, amivel a Mikulás szánjának repülnie kell.

Jelenleg körülbelül 2 milliárd gyermek él a bolygón, ám közülük csak 380 millióan várják a Mikulást. Amennyiben háztartásonként átlagosan 2,5 gyermekkel számolunk, akkor a piros ruhás ajándékhozónak egy nap alatt 152 millió otthont kell felkeresnie. Ez másodpercenként 900 látogatásnak felel meg, ami rengeteg.

Ezenkívül számításba kell venni azt is, hogy a Mikulásnak átlagosan 100 méterenként le kell parkolnia a szánjával, le kell csúsznia a kéményen és ki kell pakolnia az ajándékokat. A tudós szerint ezt csak úgy tudja teljesíteni a Mikulás, ha a sebessége megközelíti a másodpercenkénti 90 kilométert. Ez konkrétan 324 ezer km/h, ami a hangsebesség 265-szöröse.

Összehasonlításképp, a leggyorsabb sportkocsik 400-480 km/h körüli tempóval száguldanak, az Apollo–10 űrhajó legnagyobb sebessége közel 40 ezer km/h volt, a fény sebessége pedig mintegy 1 080 000 000 km/h. Magyarul a Mikulás sokkal gyorsabb egy űrhajónál és a hang sebességénél, de a fény sebességét azért még messze nem éri el.

A Mikulás sebességét persze sokféle módon lehet számolni, egy másik számítás szerint a szarvasok által húzott szán sebessége a hangsebesség 3000-szeresére tehető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!